Miri Tej

6 Rák elleni küzdelem Superfoods

6 Rák elleni küzdelem Superfoods

Nyerd meg a háborút

A rák kockázatának csökkentése érdekében ne nézzen tovább a hűtőszekrényén. “A rákkal és a táplálkozással kapcsolatos összes tanulmány arra mutat rá, hogy növényi alapú élelmiszereket eszik a fitonutriensek és más speciális vegyületek számára” – mondja Richard Béliveau, a Montreal-i Québec-i Egyetem rákmegelőzésének és kezelésének elnöke. Élelmiszerek a rák elleni küzdelemhez.

Célja öt-kilenc napi adag mindenféle gyümölcs és zöldség – különösen a hat szupersztár.

Az összes keresztesvirágú zöldség (a karfiol, a káposzta, a kelkáposzta) tartalmaz rákellenes tulajdonságokat, de a brokkoli az egyetlen, amelynek jelentős mennyiségű szulforaphánja van. Ez egy különösen erős vegyület, amely fokozza a szervezet védő enzimjeit és roncsolja a rákot okozó vegyi anyagokat. Fahey, ScD. Egy nemrégiben végzett Michigan-i Egyetem tanulmánya szerint a sulforapán a rákos őssejteket is célozza – azok, amelyek segítik a tumor növekedését.

Segít a küzdelemben: mell, máj, tüdő, prosztata, bőr, gyomor és hólyagrák

Az Ön Rx: Minél több brokkolt, annál jobb, a kutatás azt sugallja, hogy bárhová is legyen, salátákból az omlettekbe a pizza tetejére.

Minden bogyó rákellenes fitonutriensekkel van tele. A fekete málna azonban különösen magas koncentrációban tartalmaz az antocianinek nevezett fitokémiai anyagokat, amelyek lassítják a premalignus sejtek növekedését, és megakadályozzák az új erek kialakulását (és potenciálisan rákos daganatot táplálnak be), állítja Gary D. Stoner PhD. az Ohio Állami Egyetem Orvosi Főiskolájának belső orvos professzora.

Segít a küzdelemben: vastagbél, nyelőcső, orális és bőrrák

Az Ön Rx: A Stoner tanulmányai során koncentrált bogyóporot használ, de azt mondja, hogy naponta egy fél csészény bogyó szolgálja az egészséget.

Ez a lédús gyümölcs a legjobb táplálékforrás a likopin, a karotinoid, amely a paradicsom vörös árnyalatát adja, mondja Béliveau. És ez jó hír, mert a likopinről kimutatták, hogy megállítja az endometrium ráksejt növekedését egy tanulmányban Táplálkozás és rák. Az endometriális rák közel 8000 halálesetet okoz évente.

Segít a küzdelemben: endometrium, tüdő, prosztata és gyomorrák

Az Ön Rx: A legnagyobb előnyök a főtt paradicsomból származnak (gondolom a tészta-mártást!), Mivel a fűtési folyamat növeli a testcukor felszívódó likopin mennyiségét.

Dió A phytoszterolok (koleszterinszerű molekulák a növényekben) kimutatták, hogy blokkolják az ösztrogénreceptorokat emlőráksejtekben, esetleg lelassítják a sejtek növekedését, mondja Elaine Hardman PhD, docens a Marshall Egyetem Orvosi Karának Huntingtonban, Nyugat-Virginia .

Segít a küzdelemben: mell- és prosztatarákot

Az Ön Rx: A napi diófélék egy csomósodása a legjobb előnyökkel járhat, állapította meg Hardman kutatása.

A fokhagyma fitokemikáliákról úgy találták, hogy megállítják a nitrozaminok képződését, a gyomorban (és a belekben bizonyos körülmények között) kialakuló rákkeltő anyagokat, amikor nitrátokat fogyasztanak, egy közös élelmiszer-tartósítószert, mondja Béliveau. Valójában az Iowa Női Egészségügyi Vizsgálata megállapította, hogy a nők a legmagasabb fokhagymás étrendben 50 százalékkal alacsonyabb kockázatot jelentenek egyes vastagbélrákokra, mint a legkevésbé.

Segít a küzdelemben: mell, vastagbél, nyelőcső és gyomorrák

Az Ön Rx: Próbálj meg egy friss, zúzott fokhagymát (a zúzódás segíti a hasznos enzimek kibocsátását), és megszórja azt a likopin-gazdag paradicsomszószba, miközben simul.

A Michigan Állami Egyetemen végzett tanulmány azt mutatta, hogy a fekete és a tengerészkék baktériumok jelentősen csökkentik a vastagbélrák előfordulását patkányokban, részben azért, mert a hüvelyesek gazdag ételei növelik a zsírsav-butirát szintjét, amely nagy koncentrációban védelmet nyújt a rák növekedésével szemben. Egy másik tanulmány a folyóiratban Crop Science, találtak szárított babot különösen hatékonyak a mellrák megelőzésére patkányokban.

Segít a küzdelemben: mell- és vastagbélrákot

Az Ön Rx: Adjunk hozzá egy adag félhüvelyet hüvelyesekhez hetente néhányszor (akár egy dobozból vagy szárazbabból, amelyet áztatunk és főzünk) a szokásos zöldségek vagy más zöldségek forgatásához.

Mi nem enni: Állati zsírok

Miközben a kutatók továbbra is megpróbálják meghatározni, hogy mely élelmiszerek vannak a leginkább rákmegelőző előnyökkel, mi tudjuk, mit nem szabad enni, ha meg akarjuk védeni magunkat – mondja Cheryl Forberg, RD Pozitív módon Ageless:

Állati zsírok: A hús, a sajt és a vaj telített zsírban gazdag lehet, amely az elhízáshoz kapcsolódik – egy nagy daganatos megbetegedés. Könnyebb fehérjeforrásokat, például halat, alacsony zsírtartalmú tejterméket és jó bébiételeket válasszon.

Az orvosi bizottság

Csatlakozz hozzánk

Állítsanak fenntartható étrendi változásokat. Iratkozzon fel az ingyenes 21 napos vegán kickstartra. A résztvevők napi üzeneteket kapnak a lépésről lépésre történő étrend átalakítására, beleértve a recepteket és a táplálkozási webes közvetítéseket. Go>

Élelmiszerek a rák megelőzéséhez

Az eddigi sok betegség közül a rák a legfélelmetesebbek közé tartozik. Ám a tudományos adatok gazdagsága ellenére a legtöbb ember nem tudja tudni, hogyan csökkenthetik a rák kialakulásának kockázatát. A Nemzeti Rákkutató Intézet szerint az összes rák több mint 80 százaléka azonosított tényezőknek köszönhető, így potenciálisan megelőzhető. Harminc százalékot a dohányzás okoz, és 35-50% -ot az élelmiszerek okoznak. Ezeket és más kockázati tényezőket könnyű szabályozni.

Mi a rák?

A rák egyetlen abnormális sejtként kezdődik, amely elkezd szorulni az ellenőrzésből. Az ilyen sejtek csoportjai daganatokat képeznek és behatolnak az egészséges szövetbe, gyakran terjednek a test más részeire. A rákkeltő anyagok olyan anyagok, amelyek elősegítik a rákos sejtek kialakulását. Lehetnek élelmiszerekből, a levegőből, vagy akár a testből is. A legtöbb rákkeltő anyagot semlegesítik, mielőtt károkat okoznának, de néha támadják a sejt genetikai anyagát (DNS), és megváltoztatják azt. Évekbe telik egy észrevehető daganat kialakulása. Ebben az időben az ismert vegyületek inhibitorok képes megőrizni a sejtek növekedését. Egyes növényi élelmiszerekben található vitaminok gátlók. A diétás zsír azonban más néven olyan promóter, amely segít az abnormális sejtek gyors növekedésében.

Fiber harcol a rák

1970-ben a brit orvos, Dennis Burkitt megfigyelte, hogy a magas rosttartalmú étrend csökkenti az emésztőrendszeri megbetegedéseket. Megfigyelte, hogy azokban az országokban, ahol a diéták magas rosttartalmú (azaz növényi alapú étrend) vannak, kevesebb a vastagbélrák esete. A világon ez igazolt. A legmagasabb szálas bevitelt a nem iparosodott nemzetek találják meg, ahol a hús szűkös és a növényi ételek elfogyasztják a menüt. Az állati termékek nem tartalmaznak rostot. Az Egyesült Államok és más nyugati nemzetek, amelyek étrendje állati termékeken alapul, a legmagasabbak a vastagbélrákban.

Bár senki sem biztos abban, hogy hogyan védi az rostot az emésztőrendszeri rendellenességek ellen, számos lehetőség létezik. Definíció szerint a rost nem emészthető ki az emésztőrendszer korai szakaszában. Gyorsabban mozgatja az ételt a belekben, segítve ezzel a rákkeltő anyagok felszámolását. Víz az emésztőrendszerbe is. A víz és a szál nagyobb tömegűvé teszi a székletet, így a rákkeltő anyagokat hígítják.

A savas savak kiválasztódnak a bélbe, hogy segítsenek megemészteni a zsírt; ott a baktériumok megváltoztathatják a savakat a vegyi anyagokra, amelyek elősegítik a vastagbélrákot. A szálak megköthetik ezeket az epesavakat, és kiüríthetik őket a belekből. 1 A baktériumok a vastagbélben is fermentálják a rostot, ami savasabb környezetet teremt, ami kevésbé mérgezővé teszi az epesavakat.

A rost szintén védelmet nyújt a rák egyéb formái ellen. Tanulmányok kimutatták, hogy a gyomorrák és az emlőrák kevésbé gyakoriak a magas rosttartalmú étrendben. 2,3 A szálak befolyásolják a testben levő ösztrogénszintet. Az ösztrogének általában a bélbe szekretálódnak, ahol a szál kötődik a hormonnal és eltávolítja a testből. 4 Megfelelő szál nélkül az ösztrogén felszívódhat a bélből a véráramba. Az ösztrogén magas szintje a mellrák nagyobb kockázatához kötődik.

Az Egyesült Államokban az átlagos napi szálbevitel napi 10-20 gramm. A szakértők naponta 30-40 grammot javasolnak. A legjobb rostforrások a teljes szemek, a bab, a borsó, a lencsék, a zöldségek és a gyümölcsök. Az élelmiszerek, amelyek a természetes állapotukhoz legközelebb állnak, finomítatlanok és megőrlöttek, a legmagasabbak a rostokban.

A zsír emeli a rák kockázatát

A kultúrák közötti tanulmányok kimutatták, hogy a legmagasabb zsírtartalmú populációk a legmagasabbak a mell és a vastagbélrák esetében is. A legalacsonyabb arány a legalsó zsírok fogyasztásával rendelkező csoportokban van. 5 A migrációs vizsgálatok segítenek kizárni a genetika hatását. 6

Számos tanulmány szerint a zsírok az élelmiszerekben növelik a rák kockázatát, és hátrányosan befolyásolhatják a rákos betegek túlélési arányát. 7

Bár a zsírok teljes mennyisége aggodalomra ad okot, bizonyíték van arra, hogy az állati zsír sokkal károsabb, mint a növényi zsírok. Egy tanulmány szerint a mellrák 200 százalékos növekedését figyelték meg azok között, akik hetente öt-hat alkalommal fogyasztanak marhahúst vagy sertést. Dr. Sheila Bingham, a Cambridge-i Egyetem kiemelkedő rákkutatója megállapítja, hogy a hús szorosabban kapcsolódik a vastagbélrákhoz, mint bármely más tényező. 8 A hús és a tej szintén kapcsolatban áll a prosztata és a petefészekrákkal. 9

Hogyan befolyásolja a zsír a rák kockázatát?

A zsírnak számos hatása van a szervezetben. Növeli a hormontermelést, és emeli a mellrák kockázatát. Serkenti a vastagbélrákhoz kapcsolódó epesavak termelését is.

Az átlagos étrend az Egyesült Államokban körülbelül 37 százalék zsírt jelent. A Nemzeti Rákkutató Intézet azt javasolja, hogy az emberek ezt a százalékos arányt 30 százalékra csökkentse; azonban a vizsgálatok kimutatták, hogy a zsírbevitelnek jóval 30% alatt kell lennie ahhoz, hogy rákellenes hatást fejtsen ki. Tíz-tizenöt százalékkal nagyobb valószínűséggel hasznos.

A zöldségek fontossága

Nem csak a zsírszegény és magas rosttartalmú zöldségek tartalmaznak sok rákellenes anyagot is. A karotinoidok, a gyümölcsök és zöldségek sötét színeit tartalmazó pigmentek bizonyították a rák megelőzését. A sötétzöld és sárga zöldségekben jelen lévő béta-karotin segít megvédeni a tüdőrákot, és elősegítheti a húgyhólyag, a száj, a gége, a nyelőcső, a mell és más helyek rákos megbetegedését.

A zöldségek, mint például a káposzta, a brokkoli, a kelkápa, a fehérrépa, a karfiol és a kelbimbó flavonokat és indolokat tartalmaz, amelyekről úgy gondolják, hogy rákellenes hatásúak.

A citrusfélékben és sok zöldségben található C-vitamin csökkentheti a nyelőcső és a gyomor rákos megbetegedéseit. A C-vitamin antioxidáns hatású, amely a testben kialakuló, rákot okozó vegyi anyagokat semlegesíti. Azt is blokkolja a nitrátok átalakulását a rákot okozó nitrozaminok a gyomorban.

A szelén teljes gabonákban található és ugyanolyan antioxidáns hatású, mint a C-vitamin és a béta-karotin. Az E-vitaminnak is van ilyen hatása. Figyelemre méltó a szelén kiegészítése, amely nagy adagokban mérgező.

Az alkoholfogyasztás túlzott bevitele növeli az emlőrák, a száj, a garat és a nyelőcső rákos megbetegedését. A dohányzással együtt ezek a kockázatok felborulnak. Emellett kockázatot jelent a gyomor, a máj és a vastagbélrák esetében. 10

A vegetáriánusok jobbak

Az összes bizonyíték egy alacsony zsírtartalmú, magas rosttartalmú étrendre utal, amely számos gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és babot tartalmaz, mivel ez a legjobb a rák megelőzésében. Nem meglepő, hogy a vegetáriánusok, akiknek a táplálék könnyen megfelel ezeknek a követelményeknek, a legkisebb kockázatot jelentik a rákban. A vegetáriánusok körülbelül a fele a húsevők rákos kockázatának. 11

A vegetáriánusoknak magasabb a béta-karotin szintje. Több C-vitamint, béta-karotint, indolokat és rostokat fogyasztanak, mint a húsevők. A vegetáriánusok erős immunrendszere is van. Nemrégiben a német kutatók felfedezték, hogy a vegetáriánusoknak több mint kétszerese van a húsevők természetes gyilkos sejtaktivitásának. 12 A természetes ölősejtek olyan speciális fehérvérsejtek, amelyek megtámadják és elpusztítják a rákos sejteket. Továbbá, a vegetáriánusok általában több szója terméket fogyasztanak, mint a húsevők. A szójabab sok olyan anyagot tartalmaz, amelyek antikarcinogének, köztük lignánok és fitoösztrogének. A szójababban gazdag táplálkozás az egyik oka annak, hogy az emlődaganat alacsonyabb előfordulási aránya Ázsiában.

Következtetés

A rák megelőző étrend az, amely magas rostokban, alacsony zsírtartalmú (különösen az állati zsírokban), és nagy mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz. Azt is minimalizálja vagy kizárja az alkoholt. A legjobb étrend tiszta vegetáriánus étrend.

Irodalom
1. Kritchevsky D. Diéta, táplálkozás és rák: a rost szerepe. Rák. 1986 58: 1830-1836.
2. Risch HA, Jain M, Choi NW, et al. Étrendi tényezők és a gyomor rák előfordulási gyakorisága. Am J Epidemiol. 1985 122: 947-959.
3. Lubin F, Wax Y, Modan B és munkatársai. A zsír, az állati fehérje és az étrendi rost szerepe az emlőrák etiológiájában: egy esettanulmány vizsgálata. J Natl Cancer Inst. 1986 77: 605-612.
4. Goldin BR, Adlercreutz H, Gorbach SL, et al. Estrogéna kiválasztási mintázata és plazmaszintje vegetáriánus és mindenevő nőkben. N Engl J Med. 1982 307: 1542-1547.
5. Lan HW, Carpenter JT. Mellrák: előfordulási gyakoriság, táplálkozási problémák és kezelési módszerek. J Am Diet Assoc. 1987 87: 765-769.
6. Minowa M, Bingham S, Cummings JH. Diétás szálas bevitel Japánban. Humán Nutr Appl Nutr. 1983 37A: 113-119.
7. Wynder EL, Rose DP, Cohen LA. Diéta és mellrák az ok-okozati és terápiában. Rák. 1986 58: 1804-1813.
8. Bingham SA. Hús, keményítő és nem keményítő poliszacharidok és bélrák. Am J Clin Nutr. 1988 48: 762-767.
9. Rose DP, Boyar AP, Wynder EL. A mell, petefészek, prosztata és vastagbélrák, valamint az egy főre jutó élelmiszerfogyasztás halálozási arányának nemzetközi összehasonlítása. Rák. 1986 58: 2363-2371.
10. Breslow NE, Enstrom JE. Földrajzi összefüggések a rákos halálozási arányok és az alkohol-dohányfogyasztás között az Egyesült Államokban. J Natl Cancer Inst. 1974 53: 631-639.
Phillips RL. Az életmód és az étkezési szokások szerepe a rák kockázatának a hetednapi adventisták körében. Cancer Res. 1975; 35 (Suppl): 3513-3522.
12. Malter M. A vegetáriánus és mindenevő férfiak természetes gyilkos sejtjei, vitaminai és egyéb vérkomponensei. Nutr és Rák. 1989 12: 271-278.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!