A rák kockázatának csökkentése érdekében ne nézzen tovább a hűtőszekrényén. “A rákkal és a táplálkozással kapcsolatos összes tanulmány arra mutat rá, hogy növényi alapú élelmiszereket eszik a fitonutriensek és más speciális vegyületek számára” – mondja Richard Béliveau, a Montreal-i Québec-i Egyetem rákmegelőzésének és kezelésének elnöke. Élelmiszerek a rák elleni küzdelemhez.
Célja öt-kilenc napi adag mindenféle gyümölcs és zöldség – különösen a hat szupersztár.
Az összes keresztesvirágú zöldség (a karfiol, a káposzta, a kelkáposzta) tartalmaz rákellenes tulajdonságokat, de a brokkoli az egyetlen, amelynek jelentős mennyiségű szulforaphánja van. Ez egy különösen erős vegyület, amely fokozza a szervezet védő enzimjeit és roncsolja a rákot okozó vegyi anyagokat. Fahey, ScD. Egy nemrégiben végzett Michigan-i Egyetem tanulmánya szerint a sulforapán a rákos őssejteket is célozza – azok, amelyek segítik a tumor növekedését.
Segít a küzdelemben: mell, máj, tüdő, prosztata, bőr, gyomor és hólyagrák
Az Ön Rx: Minél több brokkolt, annál jobb, a kutatás azt sugallja, hogy bárhová is legyen, salátákból az omlettekbe a pizza tetejére.
Minden bogyó rákellenes fitonutriensekkel van tele. A fekete málna azonban különösen magas koncentrációban tartalmaz az antocianinek nevezett fitokémiai anyagokat, amelyek lassítják a premalignus sejtek növekedését, és megakadályozzák az új erek kialakulását (és potenciálisan rákos daganatot táplálnak be), állítja Gary D. Stoner PhD. az Ohio Állami Egyetem Orvosi Főiskolájának belső orvos professzora.
Segít a küzdelemben: vastagbél, nyelőcső, orális és bőrrák
Az Ön Rx: A Stoner tanulmányai során koncentrált bogyóporot használ, de azt mondja, hogy naponta egy fél csészény bogyó szolgálja az egészséget.
Ez a lédús gyümölcs a legjobb táplálékforrás a likopin, a karotinoid, amely a paradicsom vörös árnyalatát adja, mondja Béliveau. És ez jó hír, mert a likopinről kimutatták, hogy megállítja az endometrium ráksejt növekedését egy tanulmányban Táplálkozás és rák. Az endometriális rák közel 8000 halálesetet okoz évente.
Segít a küzdelemben: endometrium, tüdő, prosztata és gyomorrák
Az Ön Rx: A legnagyobb előnyök a főtt paradicsomból származnak (gondolom a tészta-mártást!), Mivel a fűtési folyamat növeli a testcukor felszívódó likopin mennyiségét.
Dió A phytoszterolok (koleszterinszerű molekulák a növényekben) kimutatták, hogy blokkolják az ösztrogénreceptorokat emlőráksejtekben, esetleg lelassítják a sejtek növekedését, mondja Elaine Hardman PhD, docens a Marshall Egyetem Orvosi Karának Huntingtonban, Nyugat-Virginia .
Segít a küzdelemben: mell- és prosztatarákot
Az Ön Rx: A napi diófélék egy csomósodása a legjobb előnyökkel járhat, állapította meg Hardman kutatása.
A fokhagyma fitokemikáliákról úgy találták, hogy megállítják a nitrozaminok képződését, a gyomorban (és a belekben bizonyos körülmények között) kialakuló rákkeltő anyagokat, amikor nitrátokat fogyasztanak, egy közös élelmiszer-tartósítószert, mondja Béliveau. Valójában az Iowa Női Egészségügyi Vizsgálata megállapította, hogy a nők a legmagasabb fokhagymás étrendben 50 százalékkal alacsonyabb kockázatot jelentenek egyes vastagbélrákokra, mint a legkevésbé.
Segít a küzdelemben: mell, vastagbél, nyelőcső és gyomorrák
Az Ön Rx: Próbálj meg egy friss, zúzott fokhagymát (a zúzódás segíti a hasznos enzimek kibocsátását), és megszórja azt a likopin-gazdag paradicsomszószba, miközben simul.
A Michigan Állami Egyetemen végzett tanulmány azt mutatta, hogy a fekete és a tengerészkék baktériumok jelentősen csökkentik a vastagbélrák előfordulását patkányokban, részben azért, mert a hüvelyesek gazdag ételei növelik a zsírsav-butirát szintjét, amely nagy koncentrációban védelmet nyújt a rák növekedésével szemben. Egy másik tanulmány a folyóiratban Crop Science, találtak szárított babot különösen hatékonyak a mellrák megelőzésére patkányokban.
Segít a küzdelemben: mell- és vastagbélrákot
Az Ön Rx: Adjunk hozzá egy adag félhüvelyet hüvelyesekhez hetente néhányszor (akár egy dobozból vagy szárazbabból, amelyet áztatunk és főzünk) a szokásos zöldségek vagy más zöldségek forgatásához.
Miközben a kutatók továbbra is megpróbálják meghatározni, hogy mely élelmiszerek vannak a leginkább rákmegelőző előnyökkel, mi tudjuk, mit nem szabad enni, ha meg akarjuk védeni magunkat – mondja Cheryl Forberg, RD Pozitív módon Ageless:
Állati zsírok: A hús, a sajt és a vaj telített zsírban gazdag lehet, amely az elhízáshoz kapcsolódik – egy nagy daganatos megbetegedés. Könnyebb fehérjeforrásokat, például halat, alacsony zsírtartalmú tejterméket és jó bébiételeket válasszon.
Állítsanak fenntartható étrendi változásokat. Iratkozzon fel az ingyenes 21 napos vegán kickstartra. A résztvevők napi üzeneteket kapnak a lépésről lépésre történő étrend átalakítására, beleértve a recepteket és a táplálkozási webes közvetítéseket. Go>
Az eddigi sok betegség közül a rák a legfélelmetesebbek közé tartozik. Ám a tudományos adatok gazdagsága ellenére a legtöbb ember nem tudja tudni, hogyan csökkenthetik a rák kialakulásának kockázatát. A Nemzeti Rákkutató Intézet szerint az összes rák több mint 80 százaléka azonosított tényezőknek köszönhető, így potenciálisan megelőzhető. Harminc százalékot a dohányzás okoz, és 35-50% -ot az élelmiszerek okoznak. Ezeket és más kockázati tényezőket könnyű szabályozni.
A rák egyetlen abnormális sejtként kezdődik, amely elkezd szorulni az ellenőrzésből. Az ilyen sejtek csoportjai daganatokat képeznek és behatolnak az egészséges szövetbe, gyakran terjednek a test más részeire. A rákkeltő anyagok olyan anyagok, amelyek elősegítik a rákos sejtek kialakulását. Lehetnek élelmiszerekből, a levegőből, vagy akár a testből is. A legtöbb rákkeltő anyagot semlegesítik, mielőtt károkat okoznának, de néha támadják a sejt genetikai anyagát (DNS), és megváltoztatják azt. Évekbe telik egy észrevehető daganat kialakulása. Ebben az időben az ismert vegyületek inhibitorok képes megőrizni a sejtek növekedését. Egyes növényi élelmiszerekben található vitaminok gátlók. A diétás zsír azonban más néven olyan promóter, amely segít az abnormális sejtek gyors növekedésében.
1970-ben a brit orvos, Dennis Burkitt megfigyelte, hogy a magas rosttartalmú étrend csökkenti az emésztőrendszeri megbetegedéseket. Megfigyelte, hogy azokban az országokban, ahol a diéták magas rosttartalmú (azaz növényi alapú étrend) vannak, kevesebb a vastagbélrák esete. A világon ez igazolt. A legmagasabb szálas bevitelt a nem iparosodott nemzetek találják meg, ahol a hús szűkös és a növényi ételek elfogyasztják a menüt. Az állati termékek nem tartalmaznak rostot. Az Egyesült Államok és más nyugati nemzetek, amelyek étrendje állati termékeken alapul, a legmagasabbak a vastagbélrákban.
Bár senki sem biztos abban, hogy hogyan védi az rostot az emésztőrendszeri rendellenességek ellen, számos lehetőség létezik. Definíció szerint a rost nem emészthető ki az emésztőrendszer korai szakaszában. Gyorsabban mozgatja az ételt a belekben, segítve ezzel a rákkeltő anyagok felszámolását. Víz az emésztőrendszerbe is. A víz és a szál nagyobb tömegűvé teszi a székletet, így a rákkeltő anyagokat hígítják.
A savas savak kiválasztódnak a bélbe, hogy segítsenek megemészteni a zsírt; ott a baktériumok megváltoztathatják a savakat a vegyi anyagokra, amelyek elősegítik a vastagbélrákot. A szálak megköthetik ezeket az epesavakat, és kiüríthetik őket a belekből. 1 A baktériumok a vastagbélben is fermentálják a rostot, ami savasabb környezetet teremt, ami kevésbé mérgezővé teszi az epesavakat.
A rost szintén védelmet nyújt a rák egyéb formái ellen. Tanulmányok kimutatták, hogy a gyomorrák és az emlőrák kevésbé gyakoriak a magas rosttartalmú étrendben. 2,3 A szálak befolyásolják a testben levő ösztrogénszintet. Az ösztrogének általában a bélbe szekretálódnak, ahol a szál kötődik a hormonnal és eltávolítja a testből. 4 Megfelelő szál nélkül az ösztrogén felszívódhat a bélből a véráramba. Az ösztrogén magas szintje a mellrák nagyobb kockázatához kötődik.
Az Egyesült Államokban az átlagos napi szálbevitel napi 10-20 gramm. A szakértők naponta 30-40 grammot javasolnak. A legjobb rostforrások a teljes szemek, a bab, a borsó, a lencsék, a zöldségek és a gyümölcsök. Az élelmiszerek, amelyek a természetes állapotukhoz legközelebb állnak, finomítatlanok és megőrlöttek, a legmagasabbak a rostokban.
A kultúrák közötti tanulmányok kimutatták, hogy a legmagasabb zsírtartalmú populációk a legmagasabbak a mell és a vastagbélrák esetében is. A legalacsonyabb arány a legalsó zsírok fogyasztásával rendelkező csoportokban van. 5 A migrációs vizsgálatok segítenek kizárni a genetika hatását. 6
Számos tanulmány szerint a zsírok az élelmiszerekben növelik a rák kockázatát, és hátrányosan befolyásolhatják a rákos betegek túlélési arányát. 7
Bár a zsírok teljes mennyisége aggodalomra ad okot, bizonyíték van arra, hogy az állati zsír sokkal károsabb, mint a növényi zsírok. Egy tanulmány szerint a mellrák 200 százalékos növekedését figyelték meg azok között, akik hetente öt-hat alkalommal fogyasztanak marhahúst vagy sertést. Dr. Sheila Bingham, a Cambridge-i Egyetem kiemelkedő rákkutatója megállapítja, hogy a hús szorosabban kapcsolódik a vastagbélrákhoz, mint bármely más tényező. 8 A hús és a tej szintén kapcsolatban áll a prosztata és a petefészekrákkal. 9
A zsírnak számos hatása van a szervezetben. Növeli a hormontermelést, és emeli a mellrák kockázatát. Serkenti a vastagbélrákhoz kapcsolódó epesavak termelését is.
Az átlagos étrend az Egyesült Államokban körülbelül 37 százalék zsírt jelent. A Nemzeti Rákkutató Intézet azt javasolja, hogy az emberek ezt a százalékos arányt 30 százalékra csökkentse; azonban a vizsgálatok kimutatták, hogy a zsírbevitelnek jóval 30% alatt kell lennie ahhoz, hogy rákellenes hatást fejtsen ki. Tíz-tizenöt százalékkal nagyobb valószínűséggel hasznos.
Nem csak a zsírszegény és magas rosttartalmú zöldségek tartalmaznak sok rákellenes anyagot is. A karotinoidok, a gyümölcsök és zöldségek sötét színeit tartalmazó pigmentek bizonyították a rák megelőzését. A sötétzöld és sárga zöldségekben jelen lévő béta-karotin segít megvédeni a tüdőrákot, és elősegítheti a húgyhólyag, a száj, a gége, a nyelőcső, a mell és más helyek rákos megbetegedését.
A zöldségek, mint például a káposzta, a brokkoli, a kelkápa, a fehérrépa, a karfiol és a kelbimbó flavonokat és indolokat tartalmaz, amelyekről úgy gondolják, hogy rákellenes hatásúak.
A citrusfélékben és sok zöldségben található C-vitamin csökkentheti a nyelőcső és a gyomor rákos megbetegedéseit. A C-vitamin antioxidáns hatású, amely a testben kialakuló, rákot okozó vegyi anyagokat semlegesíti. Azt is blokkolja a nitrátok átalakulását a rákot okozó nitrozaminok a gyomorban.
A szelén teljes gabonákban található és ugyanolyan antioxidáns hatású, mint a C-vitamin és a béta-karotin. Az E-vitaminnak is van ilyen hatása. Figyelemre méltó a szelén kiegészítése, amely nagy adagokban mérgező.
Az alkoholfogyasztás túlzott bevitele növeli az emlőrák, a száj, a garat és a nyelőcső rákos megbetegedését. A dohányzással együtt ezek a kockázatok felborulnak. Emellett kockázatot jelent a gyomor, a máj és a vastagbélrák esetében. 10
Az összes bizonyíték egy alacsony zsírtartalmú, magas rosttartalmú étrendre utal, amely számos gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és babot tartalmaz, mivel ez a legjobb a rák megelőzésében. Nem meglepő, hogy a vegetáriánusok, akiknek a táplálék könnyen megfelel ezeknek a követelményeknek, a legkisebb kockázatot jelentik a rákban. A vegetáriánusok körülbelül a fele a húsevők rákos kockázatának. 11
A vegetáriánusoknak magasabb a béta-karotin szintje. Több C-vitamint, béta-karotint, indolokat és rostokat fogyasztanak, mint a húsevők. A vegetáriánusok erős immunrendszere is van. Nemrégiben a német kutatók felfedezték, hogy a vegetáriánusoknak több mint kétszerese van a húsevők természetes gyilkos sejtaktivitásának. 12 A természetes ölősejtek olyan speciális fehérvérsejtek, amelyek megtámadják és elpusztítják a rákos sejteket. Továbbá, a vegetáriánusok általában több szója terméket fogyasztanak, mint a húsevők. A szójabab sok olyan anyagot tartalmaz, amelyek antikarcinogének, köztük lignánok és fitoösztrogének. A szójababban gazdag táplálkozás az egyik oka annak, hogy az emlődaganat alacsonyabb előfordulási aránya Ázsiában.
A rák megelőző étrend az, amely magas rostokban, alacsony zsírtartalmú (különösen az állati zsírokban), és nagy mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz. Azt is minimalizálja vagy kizárja az alkoholt. A legjobb étrend tiszta vegetáriánus étrend.
Irodalom
1. Kritchevsky D. Diéta, táplálkozás és rák: a rost szerepe. Rák. 1986 58: 1830-1836.
2. Risch HA, Jain M, Choi NW, et al. Étrendi tényezők és a gyomor rák előfordulási gyakorisága. Am J Epidemiol. 1985 122: 947-959.
3. Lubin F, Wax Y, Modan B és munkatársai. A zsír, az állati fehérje és az étrendi rost szerepe az emlőrák etiológiájában: egy esettanulmány vizsgálata. J Natl Cancer Inst. 1986 77: 605-612.
4. Goldin BR, Adlercreutz H, Gorbach SL, et al. Estrogéna kiválasztási mintázata és plazmaszintje vegetáriánus és mindenevő nőkben. N Engl J Med. 1982 307: 1542-1547.
5. Lan HW, Carpenter JT. Mellrák: előfordulási gyakoriság, táplálkozási problémák és kezelési módszerek. J Am Diet Assoc. 1987 87: 765-769.
6. Minowa M, Bingham S, Cummings JH. Diétás szálas bevitel Japánban. Humán Nutr Appl Nutr. 1983 37A: 113-119.
7. Wynder EL, Rose DP, Cohen LA. Diéta és mellrák az ok-okozati és terápiában. Rák. 1986 58: 1804-1813.
8. Bingham SA. Hús, keményítő és nem keményítő poliszacharidok és bélrák. Am J Clin Nutr. 1988 48: 762-767.
9. Rose DP, Boyar AP, Wynder EL. A mell, petefészek, prosztata és vastagbélrák, valamint az egy főre jutó élelmiszerfogyasztás halálozási arányának nemzetközi összehasonlítása. Rák. 1986 58: 2363-2371.
10. Breslow NE, Enstrom JE. Földrajzi összefüggések a rákos halálozási arányok és az alkohol-dohányfogyasztás között az Egyesült Államokban. J Natl Cancer Inst. 1974 53: 631-639.
Phillips RL. Az életmód és az étkezési szokások szerepe a rák kockázatának a hetednapi adventisták körében. Cancer Res. 1975; 35 (Suppl): 3513-3522.
12. Malter M. A vegetáriánus és mindenevő férfiak természetes gyilkos sejtjei, vitaminai és egyéb vérkomponensei. Nutr és Rák. 1989 12: 271-278.