Hat étel, amely harcol a rák ellen
Mivel a kutatók továbbra is a rák ellen folytatják a háborút, sokan elkezdték összpontosítani, hogy mi lehet a legígéretesebb lőszer a mai napig: az étrend.
“A legegyszerűbb és legkevésbé költséges módszer a rák kockázatának csökkentésére épp az egészséges táplálkozás mellett” – mondja Rachael Stolzenberg-Solomon PhD, MPH, RD, a National Cancer Institute kutatója.
Amikor rákellenes anyagokkal gazdag étrendről van szó, a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy túlnyomórészt növényi alapú étrendből áll. “Ha kétharmada növényi táplálékot kap a tányéron, úgy tűnik, elég ahhoz, hogy elkerülje a túlzottan magas zsírtartalmú ételeket” – állítja Karen Collins, RD, az Amerikai Rákkutató Intézet táplálkozási tanácsadója.
Ez a látszólag egyszerű tanácsadás sok ember számára drasztikus változást jelent a táplálkozásban.
“Azok, akik úgy gondolják, hogy ez olyan, mint egy étrend, és megpróbálják elfojtani ezt a cuccot, soha nem fog tartani” – mondja Collins a WebMD-nek. “Egy életre szóló dolgot keresel. Ha egy darabig elvisz, de minden hónapban vagy úgy élvezi még egy zöldséget, akkor ez nagyszerû. “Collins.
Elképzelhető, hogy elkezdheted a következő élelmiszerek közül néhányat, amelyek mindegyike ígéretet mutat rákellenes szerekként.
1. Folate-Rich Foods
Ez a B-komplex vitamin megtalálható sok “jó az Ön számára” élelmiszerek. Ráadásul a gabonafélék, tésztafélék és a kenyérgyártók gyakran fóttal erősítik termékeiket.
Hogyan működik: “A gondolat az, hogy ha valaki alacsony a folsav szintjén, akkor valószínűbb, hogy a DNS-mutációk előfordulnak” – mondja Stolzenberg-Solomon. Ezzel ellentétben, megfelelő folsavszint védelmet nyújt az ilyen mutációk ellen.
A rák elleni harc képességei: Egy nagyszabású tanulmányban a kutatók a folát hatását több mint 27 ezer 50 és 69 év közötti férfi dohányosra értékelték. Azok a férfiak, akik a folátnak legalább a javasolt napi adagját – körülbelül 400 mikrogrammot fogyasztottak – hasnyálmirigyrák.
Hogyan juthat el: A reggelitől kezdve egy pohár narancslevet magas a folát; így a legtöbb gabona (ellenőrizze a dobozt, hogy mennyit). Az ebédnél próbáljon meg egy remek salátát spenóttal vagy romaine levelekkel. Tegyük fel a szárított babot vagy a borsót egy extra lökéshez.
Snack egy marék földimogyoró vagy narancs. Vacsoránál válasszon spárgát vagy bimbócsívet a zöldségedből.
2. D-vitamin
Ez a zsíroldható vitamin, amely segíti a kalcium felszívódását az erős fogak és csontok építésére, szintén védelmet nyújt a rák ellen.
Hogyan működik: A kutatók szerint a D-vitamin csökkenti a rákos sejtek növekedését.
A rák elleni harc képességei: Az Amerikai Rákkutatói Szövetség (AACR) legutóbbi találkozóján bemutatott jelentés összefüggést mutatott a fokozott D-vitamin bevitel és a csökkent mellrák kockázat között. Úgy találta, hogy a D-vitamin 50% -kal csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát.
A D-vitamin javíthatja a túlélési arányt a tüdőrákos betegek között, a 2005-ben közzétett Harvard-tanulmány szerint. A tüdőrák műtétet nyert nyáron, amikor a D-vitamin napsütéses expozíciója a legnagyobb, és a D-vitamin legnagyobb bevitele volt, 56 százalékos ötéves túlélési arányt jelentettek. Az alacsony D-vitamin bevitel és téli műtétek esetében a betegek mindössze 23% -os túlélési arányt mutattak.
Hogyan juthat el: A legfrissebb megállapítások fényében sok kutató túl alacsonynak tartja a 400 nemzetközi egység (IU) jelenlegi RDA-ját. Dr. William G. Nelson, a Baltimore-i Md. Johns Hopkins Egyetem doktora, azt javasolja, hogy az RDA D-vitaminra vonatkozó ajánlásait növelje 1000 NE-ig mind a férfiak, mind a nők számára.
“A magasabb összegek esetleg jobbnak bizonyulhatnak, de most ez az összeg valószínűleg biztonságos és védő hatású” – mondja a WebMD.
Míg a D-vitamin gyakran társul a tejhez, magas koncentrációk is megtalálhatók ezeken a tengerészeti választásokon: tőkehal, garnélarák, és Chinook lazac. A tojás egy másik jó forrás. És ne felejtse el a napsütést. Mindössze 10 perc alatt akár 5000 NE D-vitamint is felszívhat, ha testének 40 százalékát a napfénynek, napvédő nélkül árulja el.
3. Tea
Ha szereti a teát kortyolgatni, örömmel tudhatja, hogy ígéretesnek tűnik a rák egyes formái ellen.
Hogyan működik: Mint sok növényi alapú étel, a tea flavonoidokat tartalmaz, amelyek antioxidáns hatásukról ismertek. Az egyik flavonoid, különösen a kaempferol, védelmet nyújt a rák ellen.
A rák elleni harc képességei: Egy több mint 66 000 nő bevonásával végzett nagyméretű vizsgálat kimutatta, hogy a legtöbbet fogyasztóknak volt a legkisebb kockázata a petefészekrák kialakulásának. Margaret Gates kutató, a Harvard Közegészségügyi Doktori Doktori fokozata azt javasolja, hogy a kauppferol naponta 10 és 12 milligramm fogyasztása – a négy pohár teát tartalmazó mennyiség – biztosítja a petefészekrák elleni védelmet.
Egy külön tanulmány szerint a flavonoidok fogyasztása és az emlőrák kockázatának csökkentése közötti összefüggés mutatkozott. A tanulmány, amely közel 3000 ember életmódbeli szokásait elemezte, azt mutatta, hogy a posztmenopauzás nők, akik a legtöbb flavonoidot kapták, 46 százalékkal kisebb valószínűséggel alakultak ki mellrák, mint a legkevésbé. A flavonoid fogyasztás azonban nem befolyásolta a mellrák kockázatát a premenopausában lévő nők körében.
Hogyan juthat el: A forró tea melegedhet télen; A jeges tea nyáron frissítő frissítőt kínál. Élvezze a teát egész évben, hogy elősegítse a rák megelőzését.
4. Halálos zöldségek
Lehet, hogy nem a gyerekek kedvence, de a káposzta család tagjai – beleértve a káposzta, a karalábé, a káposzta, a karfiol, a brokkoli és a kelbimbó – segítenek megvédeni a rákot.
Hogyan működnek: A laboratóriumi kísérletekben a vágás vagy rágóeszközön keresztüli felszabadulás során felszabaduló anyagok rákkeltő hatással jártak.
A rák elleni harc képességei: A keresztesvirágú zöldségekkel kapcsolatos legújabb tanulmányok ígéretes eredményeket mutatnak a prosztata és a vastagbélrák ellen. Az emberi prosztata tumorokkal beültetett egerekben, majd ezeket a rákkeltő anyagokkal kezelt egerekben a tumorok 31 nap múlva a felére csökkentek.
Egy másik kísérletben az öröklődött vastagbél polip állapot modelljéhez modellezett egereket táplálták a szulforfánnak nevezett antioxidánsnak, amelyet szintén felszabadították a keresztkötéses zöldségek rágásakor. Az egerek körülbelül fele annyi polipot fejlesztettek ki, mint az várható volt.
Hogyan lehet hozzájuk venni: Lenyelni őket egészben nem fog. A keresztkötéses zöldségek védő hatása úgy tűnik, hogy előfordulnak, amikor azokat vágják vagy rágják. Nagyszerűen keverik sütjük, mint mellékételeket, vagy nyersen salátákba dobják. Kísérletezzen olyan ízekkel, mint a citrom vagy a fokhagyma.
“A zöldségek lehetnek mesés, kóstolós konyhák középpontjában” – mondja Collins.
5. Curcumin
Ha a kurkumint a kedvenc ételedbe öntjük, sokkal többet adhatnánk hozzá, mint egy kis szeszélyt az ételhez – hozzáadhatnánk évet az életedhez.
Hogyan működik: A curcumin gyulladáscsökkentő hatása a rák elleni küzdelemben rejlik.
“A legtöbb betegséget a krónikus gyulladás okozza, amely hosszú ideig fennáll” – mondja Bharat B. Aggarwal PhD, a The University of Texas M. D. Anderson Cancer Center biokémikusa. A közelmúltban végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a kurkumint befolyásolja a sejt-jelátviteli utakat, ezáltal elnyomja a rákos sejtek transzformációját, proliferációját és invázióját.
A rák elleni harc képességei: A kurkumin védő hatásai kiterjedhetnek a húgyhólyagra és a gyomor-bélrendszeri rákokra is. Egyesek azt mondják, hogy nem állnak meg ilyen típusú rákkal.
“A rákos megbetegedések között, amelyeket mi és mások megvizsgáltunk, még nem találtunk olyan rákot, amelyet a kurkumin nem érint. Ez várható, mivel a gyulladás a legtöbb rák közvetítője, “mondja Aggarwal a WebMD-nek.
Hogyan juthat el: A kurkuma ízeket tartalmaz népszerű indiai ételekből, mivel ez a curry por fő összetevője. Kiegészíti a rizst, a csirkét, a zöldséget és a lencsét. Néhány séf a fényes, sárga porat a receptek forrását színesítik.
6. Gyömbér: Ez a népszerű fűszer, amelyet régóta használnak az émelygés megszüntetésére, hamarosan a rák elleni küzdelemre is felhasználható.
Hogyan működik: Közvetlenül a rákos sejteken dolgoztak, a kutatók felfedezték, hogy a gyömbér kétféleképpen képes megölni a rákos sejteket.
Apoptózisban a rákos sejtek lényegében öngyilkosságot követnek el anélkül, hogy károsítanák a környező sejteket. Az autofágában “a sejteket magába vetették”, magyarázza J. Rebecca Liu, a Ann Arbor-ban lévő Michigan-i Egyetem szülészeti és nőgyógyászati egyetemi adjunktusa, aki a gyömbér petefészekrákra gyakorolt hatását tanulmányozta. Bár ez az előzetes bizonyíték ígéretet mutat, a gyömbér daganatellenes hatásait továbbra is bizonyítani kell az állati és emberi kísérletekben.
A rák elleni harc képességei: A gyömbérrel felfegyverkezve a folyamatban levő kutatások célja a legveszélyesebb nőgyógyászati rákok: petefészekrák.
“A legtöbb nő [petefészekrákkal] szemben rezisztens a hagyományos kemoterápiás szerekkel szemben” – mondja Liu WebMD-nek. Mivel a gyömbér több módon is megölheti a rákos sejteket, a kutatók reménykednek abban, hogy a betegek nem tudnak ellenállni.
Mivel a gyömbér rákos hatásait nem vizsgálták közvetlenül az emberi témákban, a kutatók még nem kínálhatnak konkrét étrendi ajánlásokat.
“Nem tudjuk, hogyan metabolizálódik” – mondja Liu. De ez nem feltétlenül állítja meg az embereket, hogy gyömbéret adjanak az étrendjükhöz. “Tudjuk, hogy viszonylag nem mérgező” – mondja Liu WebMD-nek.
Hogyan juthat el: Menj túl a nyilvánvaló választásokon, mint a gyömbérsütés és a mézeskalácsos sütés. Számtalan leves, pompás marinádák és zendült mártások kérik a gyömbért.
Elizabeth Heubeck, MA, felülvizsgálata Louise Chang, MD
FORRÁSOK: Rachael Stolzenberg-Solomon, PhD, MPH, RD, kutató, National Cancer Institute. Karen Collins, RD, táplálkozási tanácsadó, Amerikai Rákkutató Intézet. Stolzenberg-Solomon, et al. American Journal of Epidemiology, 2001; térfogat 153: 680-687. Az Amerikai Rákkutató Szövetség éves találkozója, Washington, 2006. április 1-6. Az American Cancer Research Association, Anaheim, Kalifornia, 2005. április. William G. Nelson, PhD, Johns Hopkins Egyetem, Baltimore, Md. Bharat B. Aggarwal, PhD, biokémikus, MD Texas Anderson Cancer Center. J. Rebecca Liu, a szülészet és nőgyógyászat professzora, a Michigan Egyetem, Ann Arbor. WebMD Orvosi Hírek: “A teával küzdenek a petefészek, a mellrákok.” WebMD Orvosi Hírek: “Crunchy Veggies Fight Rák” WebMD Medical News: “A D-vitamin védelmet nyújthat a rák ellen” Zhou, W. Rák Epidemiológia Biomarkerek megelőzése, 2005. október; 14. kötet, 2303-2309. Magad, G. Anticancer Research, 2002; 22. kötet (6C): 4179-4181. Park C és mtsai. Oncology Reports, 2006. máj. vol. 15 (5): 1225-1231. Lev-Ari, S. Biomedicine Pharmacotherapy, 2005; suppl 2: pp S276-S280.
Gyermekláncfű – meglepő szövetséges a rák elleni küzdelemben
A rák elleni küzdelemben erőteljes segédeszközök keresése során nem kell többet keresni, mint maga a természet. Gyakran az Isten teremtményeinek legkevésbé fejlett alkotása nélkülözhetetlen szövetségesnek számít sok életveszélyes betegség megelõzésében és kezelésében. Ebben az esetben az alázatos gyermekláncfű. A világ számos gyepén és kertjében gyakori, és gyakran csak gyomnövényeknek és kertészek kellemetlenségeinek tekintik, az alázatos gyermekláncfű sok meglepő egészségügyi ellátást kínál. Ahelyett, hogy a nyarakat próbálnánk felszámolni a kertünkről és a gyepünkről, alaposabban meg kell vizsgálnunk, mit kínál a pitypang egészséges egészségünk támogatása érdekében.
A pitypang – Pest vagy Providence?
A pitypang, bár gyakran gyomnak számít, valójában a százszorszép család tagja. Teljesen ehető és rendkívül tápláló. Valójában a pitypang az iparosítás előtt az amerikai diéta közös része volt, és az előrecsomagolt és túlfeldolgozott élelmiszerek felemelkedése. Pitypangokat használtak a tea készítéséhez, a borok ízesítéséhez, és nyersen és / vagy főzve ízletes és egészségesen nyári salátákból készültek. Az, hogy ez a figyelemre méltó növény annyira megvetette, nem tisztázott, de eljött az idő, hogy újraértékeljük a százszorszép unokatestvérét, és visszaküldjük az amerikai diétába.
Pitypang gyökér és rák megelőzése
Sok olyan anekdotikus bizonyíték van, amely összekapcsolja a pitypangot a sikeres rákellenes élelmiszerek között. Annyira, hogy a klinikai tesztek és kísérletek széles skálája jelenleg folyik az egyetemeken világszerte. Amit ezek a tanulmányok mutatnak, az az, hogy a pitypang, leginkább a pitypang gyökere, olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek megölik a rákos sejteket. A pitypang gyökér gazdag poliszacharidokban, polimerben, amely gátolja a daganatok kialakulását és növekedését. A rákos sejtek meggyilkolásával, mielőtt meg tudnák szaporodni és bejutni a telepekbe, a pitypang gyökér segít megakadályozni számos gyakori rákos megbetegedést, beleértve az emlőrákot, a bőrrákot és a prosztatarákot.
Gyermekláncfű gyökér és a rák kezelése
Míg a pitypang gyökér lehet erős szövetség a rák megelőzésében, ez egyben rendkívül hatékony eszköz a meglévő rákos megbetegedések kezelésében is. A hagyományos rákterápia egyik legnagyobb problémája a kemoterápiára való támaszkodás. A kemoterápia válogatás nélküli, és miközben hatékonyan elpusztítja a rákos sejteket, az szintén megöli az egészséges sejteket. Ez az, ami ilyen veszélyes kezelési lehetőséget biztosít azoknak a betegeknek, akiknek az egészségét már rákkárosította. A Dandelion Root rákos megbetegedéseire vonatkozó jelenlegi tanulmányok azt mutatják, hogy a pitypang-gyökérben található poliszacharidok úgy tűnik, hogy az egészséges sejteket érintetlenül hagyják, miközben sikeresen megölik a rákos sejteket. Ez fontos lépés a rák minden típusának kezelésében.
A pitypanggyökér további egészségügyi előnyei
A rák elleni küzdelemben rejlő értékén túl a Dandelion Root számos más egészségügyi előnyhöz is jut. Tanulmányok kimutatták, hogy a pitypang gyökér kivonat elősegíti az egészséges májműködést, miközben védi a májat a veszélyes toxinok okozta károktól. Javítja az antioxidáns enzimek aktivitását is, amelyek segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében, miközben megakadályozzák az artériás plakk képződését, ami szívbetegséghez vezethet.
A Gyermekláncfű előnyeinek kihasználása
A pitypang gyökér szárított formában, tinktúrában, a leghíresebb egészségügyi élelmiszerboltokban található. Mint mindig, keresse a pusztán ökológiai termesztésű és feldolgozott kiegészítőket a pitypang gyökér vásárlásakor. Pitypang gyökér is beszerezhető a saját kertjéből, feltéve, hogy mentes a peszticidektől vagy potenciálisan mérgező vegyi anyagoktól. A friss pitypang gyökér pörkölhető és őrölhető, és elkészíthető, mint egy hagyományos tea. A tavaszi salátákban is szerepelhet.
Függetlenül attól, hogy a Dandelion gyökerét a saját kertjéből beszedi, vagy napi táplálékkiegészítőként veszi, az ideje, hogy elkezdjük ezt a hatalmas növényt bevinni a rendszeres táplálkozási rendbe. Ennek a gyakran figyelmen kívül hagyott unokatestvérnek a haszonra jutó egészségügyi előnyei messzemenően elérhetőek, és elősegítheti mind a rák megelőzését, mind pedig a legkorábbi szakaszában való kezelést. Tehát a következő alkalommal, amikor kísértést kapsz arra, hogy átkozzod a gyepedet vagy a kertedet, hogy túlléptél a pitypangokkal, ne felejtsd el, hogy elküldték őket, segítsen megőrizni a teljes optimális egészségét.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: