Miri Tej

Diet tippek a többszörös myelomára

Diet tippek a többszörös myelomára

A multiplex myeloma egyfajta rák, amely befolyásolja az Ön immunrendszerének részét képező plazmasejteket. Az American Cancer Society szerint az Amerikai Egyesült Államokban több mint 30 ezer embert diagnosztizálnak 2018-ban myeloma multiplexben.

Ha többszörös myeloma van, akkor a kemoterápia mellékhatásai miatt elveszítheti étvágyát és átugorhatja az étkezést. Az érzés túlterhelt, nyomott vagy félek a körülmény miatt is nehéz lehet enni.

Fontos a jó táplálkozás fenntartása, különösen a kezelés alatt. A multiplex myeloma elveszítheti Önt a sérült vesékkel, csökkenti az immunitást és a vérszegénységet. Néhány egyszerű diétás tipp segít abban, hogy jobban érezzük magunkat, és megadjuk neked az erősséget a harcot illetően.

Az anémia vagy az alacsony vörösvérsejtszám gyakori szövődmény a többszörös myeloma betegeknél. Ha a vérben lévő rákos plazmasejtek sokszorozódnak, nincs elég hely a vörösvértestek számára. Lényegében a ráksejtek összegyűlnek és elpusztítják az egészségeseket.

Az alacsony vörösvérsejtszám számos problémát okozhat, többek között:

A vér alacsony vérszintje is vérszegénységet okozhat. Ha többé-kevésbé myeloma miatt vérszegénységet okozott, orvosa javasolhatja, hogy több vasat tartalmazó ételeket fogyasszon. A vas szint növelése segíthet a kevésbé fáradtnak, és segít a szervezetnek az egészséges vörösvérsejtek kialakulásában.

Jó forrása van a vasnak:

  • sovány vörös hús
  • mazsolák
  • paprika
  • kelkáposzta
  • kelbimbó
  • édesburgonya
  • brokkoli
  • trópusi gyümölcsök, például mangó, papaya, ananász és guava

A többszörös myeloma egyes betegekben vesebetegséget okoz. Amint a rák egészséges vérsejteket vonz, akkor a csont lebomlik. Ez azért fontos, mert a csontjaid felszabadítják a kalciumot a vérbe. A rákos plazmasejtek olyan fehérjét is előállíthatnak, amely a véráramba kerül.

A veséknek a normálisnál nehezebb munkát kell végezniük, hogy feldolgozzák az extra fehérjét és extra kalciumot a szervezetben. Mindezen extra munkák miatt a vesék károsodhatnak.

Attól függően, hogy milyen jól működik a vesék, előfordulhat, hogy módosítania kell étrendjét a vesék védelmére. Lehet, hogy csökkentened kell a só, az alkohol, a fehérje és a kálium mennyiségét.

Az ivóvíz és az egyéb folyadék mennyiségét korlátozni kell, ha a veséi súlyosan megsérülnek. Lehet, hogy ennél kevesebb kalciumot kell enni, ha a vér kalciumszintje magas, mert a csont egyes részeit elpusztítják a rák. Kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt bármilyen vesebetegség miatt étrendi változást tenne.

Magasabb a fertőzés kockázata, miközben több myeloma kezelésére. Ez azért van, mert az immunrendszerét mind a rák, mind a kemoterápiás kezelés veszélyezteti. Gyakran megmossák kezeiket és távol tartják magukat a betegektől, segíthet megakadályozni a megfázást és más vírusokat.

Csökkentse a fertőzés kockázatát a nyers élelmiszerek elkerülésével. A nem húzott hús, a sushi és a nyers tojás baktériumokat hordozhat, amelyek akkor is betegessé teszik Önt, ha az immunrendszer tökéletesen egészséges.

Ha csökkent az immunitásod, még a gyümölcsök és zöldségfélék is, amelyek nem lettek hántolva, veszélyeztetheti az egészségét. Az étel elfogyasztása a minimálisan ajánlott belső hőmérsékletre megöli az esetlegesen jelenlévő baktériumokat, és megakadályozhatja Önt abban, hogy élelmiszert hordozó betegségben szenved.

Egyes kemoterápiás szerek székrekedést okozhatnak. Növelje a szálas bevitelt és igyon sok vizet. A magas rosttartalmú élelmiszerek a következők:

  • teljes kiőrlésű gabonák, mint például zabpehely és barna rizs
  • aszalt gyümölcsök, például mazsola, füge, kajszibarack, szilva
  • alma, körte és narancs
  • bogyók
  • diófélék, babok és lencsék
  • brokkoli, sárgarépa és articsóka

Egy tanulmány kimutatta, hogy a curcumin kiegészítése, amely a fűszeres kurkumában található vegyület, csökkentheti annak kockázatát, hogy rezisztens bizonyos kemoterápiás gyógyszerekre. Ez segít abban, hogy a kemoterápiás gyógyszerek hatékony kezelési lehetőség legyen. További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy szoros kapcsolatot hozzunk létre a kurkumin és a kemoterápiákkal szembeni lassító ellenállás között.

Az egereken végzett kutatás azt is sugallja, hogy a kurkumin lassíthatja a multiplex myeloma sejtek növekedését.

Sokan szenvednek hányingertől és hányástól, mint a kemoterápia mellékhatásaként. A puha ételek könnyebbek lehetnek a gyomrában, de ha kicsit több fűszerrel kezelhetjük az ételeket, próbáljunk curry-t a kurkuma segítségével. A mustár és bizonyos típusú sajtok szintén tartalmaznak kurkumát.

A myeloma multiplex kihívás mindenki számára. Az egészséges táplálkozás azonban segít abban, hogy jobban élhessen az ilyen típusú rákkal. A szervezetnek tápláló tüzelőanyagra van szüksége ahhoz, hogy erős maradjon, legyenek olyan komplikációk, mint például vérszegénység vagy vesebetegség.

Vágja vissza a feldolgozott ételeket és édességeket. Töltsd fel a lemezedet friss gyümölcsökre és zöldségekre, sovány fehérjékre és teljes kiőrlésű gabonákra. A terápiával és a gyógyszeres kezeléssel párhuzamosan a vitaminok és az ásványi anyagok, amelyek enni ebben az időben, segítenek a szervezet meggyógyításában.

Táplálkozás a rák kezelésében (PDQ®) -Patient Version

A táplálkozás áttekintése a rák kezelésében

Főbb pontok

  • A jó táplálkozás fontos a rákos betegek számára.
  • Az egészséges táplálkozási szokások fontosak a rákkezelés alatt és után.
  • A regisztrált dietetikus az egészségügyi csoport fontos része.
  • A rák és a rák kezelése a táplálkozást befolyásoló mellékhatásokat okozhat.
  • A rák és a rák kezelése alultápláltságot okozhat.
  • Az anorexia és a cachexia gyakori oka az alultápláltságnak a rákos betegekben.

A jó táplálkozás fontos a rákos betegek számára.

A táplálkozás olyan folyamat, amelyben az élelmiszert felveszik a szervezetbe és használják a növekedéshez, egészséges testtartásához és a szövetek pótlásához. A jó táplálkozás fontos a jó egészség szempontjából. A megfelelő típusú ételeket a rákkezelés előtt, alatt és után segítheti a betegnek abban, hogy jobban érezze magát és erősebbé váljon. Az egészséges táplálkozás során elegendő táplálékot (vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjéket, szénhidrátokat, zsírt és vizet) tartalmazó testek és étellelek fogyasztanak és elégetnek.

Az egészséges táplálkozási szokások fontosak a rákkezelés alatt és után.

A táplálkozási terápiát arra használják, hogy a rákos betegek egészséges testtömegüket fenntartsák, fenntartsák az erősségüket, egészségesek maradjanak a szervezetben, és csökkentsék a mellékhatásokat mind a kezelés alatt, mind a kezelés után.

A regisztrált dietetikus az egészségügyi csoport fontos része.

A regisztrált dietetikus (vagy dietetikus) tagja az egészségügyi szakemberek csapatának, amely segít a rák kezelésében és helyreállításában. A dietetikus együtt fog dolgozni a betegekkel, családjaikkal és az orvosi csoport többi részével a páciens étrendjének kezelésére rákkezelés alatt és után.

A rák és a rák kezelése a táplálkozást befolyásoló mellékhatásokat okozhat.

Sok beteg esetében a rák és rákkezelések hatásai megnehezítik a jó étkezést. A táplálkozást befolyásoló rákkezelések közé tartoznak a következők:

Amikor a fej, a nyak, a nyelőcső, a gyomor, a belek, a hasnyálmirigy vagy a máj érintett a rák kezelésében, nehéz táplálékot venni az egészséges állapot eléréséhez.

A rák és a rák kezelése alultápláltságot okozhat.

A rák és a rák kezelése befolyásolhatja az ízt, a szagot, az étvágyat, és képes elég ételt fogyasztani, vagy elfogyasztani a tápanyagokat az élelmiszerből. Ez alultápláltságot okozhat, ami a kulcsfontosságú tápanyagok hiánya által okozott állapot. Az alkoholfogyasztás és az elhízás növelheti az alultápláltság kockázatát.

Az alultápláltság gyengéket, fáradtságot okozhat, és nem tudja leküzdeni a fertőzést vagy befejezni a rák kezelését. Az alultápláltság rosszabbá válhat, ha a rák nő vagy elterjed.

A megfelelő mennyiségű fehérje és kalória fogyasztása fontos a gyógyításhoz, a fertőzés elleni küzdelemhez, és elegendő energiával.

Az anorexia és a cachexia gyakori oka az alultápláltságnak a rákos betegekben.

Az anorexia az étvágy elvesztése vagy étkezési vágy. Rákos betegeknél gyakori tünet. Az anorexia előfordulhat a betegség korai szakaszában, vagy később, ha a rák nő vagy terjed. Néhány betegnek már van anorexia rákos megbetegedés esetén. A legtöbb rákos betegnek anorexia van. Az anorexia a rákos betegeknél az alultápláltság leggyakoribb oka.

A cachexia olyan állapot, amelyet gyengeség, fogyás és zsír- és izomvesztés jellemez. Gyakori a daganatokban szenvedő betegeknél, akik befolyásolják az étkezést és az emésztést. Ez olyan daganatos betegekben fordulhat elő, akik jól táplálkoznak, de nem tárolják a zsírt és az izmokat a tumor növekedése miatt.

Egyes daganatok megváltoztatják azt a módot, ahogy a szervezet bizonyos tápanyagokat használ. A szervezet fehérje, szénhidrátok és zsírok használata befolyásolhatja, különösen a gyomor, a belek, a fej és a nyak daganatait. Úgy tűnik, hogy a beteg elegendő táplálékot fogyaszt, de a szervezet nem képes felvenni az összes tápanyagot az ételtől.

A rákbetegeknek egyidejűleg anorexia és cachexia is lehet.

A rákos megbetegedések hatása a táplálkozásra

Főbb pontok

  • Kemoterápia és hormonterápia
    • A kemoterápia és a hormonterápia különböző módon befolyásolja a táplálkozást.
    • A kemoterápia és a hormonterápia különböző táplálkozási problémákat okoz.
  • Sugárkezelés
    • A sugárterápia megöli a sejteket a kezelési területen.
    • A sugárkezelés befolyásolhatja a táplálkozást.
  • Sebészet
    • A műtét növeli a szervezet tápanyag- és energiaigényét.
    • A fej, a nyak, a nyelőcső, a gyomor vagy a belek sebészete befolyásolhatja a táplálkozást.
  • Immun terápia
    • Az immunterápia befolyásolhatja a táplálkozást.
  • Őssejt-transzplantáció
    • Az őssejt-transzplantációban részesülő betegeknek különleges táplálkozási igényük van.

A kezelés mellékhatásairól további információt a Tünetek kezelése szakaszban talál.

Kemoterápia és hormonterápia

A kemoterápia és a hormonterápia különböző módon befolyásolja a táplálkozást.

A kemoterápia a testeken keresztül érinti a sejteket. A kemoterápia kábítószereket használ fel a rákos sejtek növekedésének megállítására, vagy a sejtek megölésével vagy megakadályozásával. Az egészséges sejteket, amelyek normális esetben gyorsan nőnek és oszlanak el, szintén megölik. Ezek közé tartoznak a szájban és az emésztőrendszerben lévő sejtek.

A hormonterápia növeli, blokkolja vagy eltávolítja a hormonokat. Segítségével bizonyos rákos megbetegedések lelassíthatók vagy megállíthatók. Egyes hormonterápiák súlygyarapodást okozhatnak.

A kemoterápia és a hormonterápia különböző táplálkozási problémákat okoz.

A kemoterápia mellékhatásai az étkezés és az emésztés problémáit okozhatják. Ha egynél több kemoterápiás gyógyszert adnak be, akkor minden gyógyszer különböző mellékhatásokat okozhat, vagy ha a gyógyszerek ugyanazt a mellékhatást okozzák, a mellékhatás súlyosabb lehet.

A következő mellékhatások gyakoriak:

  • Étvágytalanság.
  • Hányinger.
  • Hányás.
  • Száraz száj.
  • A szájban vagy a torkában jelentkező fájdalmak.
  • Változik az étel ízeiben.
  • Fáradtság.
  • Teljesen érezzük magunkat, miután kis mennyiségű ételt eszünk.
  • Székrekedés.
  • Hasmenés.

A hormonterápiát kapó betegek esetében szükség lehet a táplálék változására a testsúlygyarapodás megelőzése érdekében.

Sugárkezelés

A sugárterápia megöli a sejteket a kezelési területen.

A sugárterápia megöli a rákos sejteket és az egészséges sejteket a kezelési területen. A mellékhatások súlyossága a következőktől függ:

  • A kezelt testrész.
  • A sugárzás teljes dózisa és annak megadása.

A sugárkezelés befolyásolhatja a táplálkozást.

Az emésztőrendszer bármely részének sugárterápiája mellékhatásokkal jár, amelyek táplálkozási problémákat okoznak. A mellékhatások többsége két-három héttel kezdődik a sugárterápia megkezdése után, és néhány héttel azután, hogy elkészült. Néhány mellékhatás hónapokig vagy évekig a kezelés befejezése után is folytatódhat.

Az alábbiak néhány gyakoribb mellékhatás:

  • Az agy vagy a fej és a nyak sugárkezelésére
  • Étvágytalanság.
  • Hányinger.
  • Hányás.
  • Száraz száj vagy vastag nyál. Szájszárazság kezelésére gyógyszert adhatunk.
  • Száj és íny.
  • Változik az étel ízeiben.
  • Fáradtság.
  • Fájdalom nyeléskor.
  • Nem tudom teljesen megnyitni a száját.
  • Étvágytalanság.
  • Hányinger.
  • Hányás.
  • Fáradtság.
  • Fájdalom nyeléskor.
  • A felső nyelőcső változásai által okozott fulladás vagy légzési problémák.
  • Hányinger.
  • Hányás.
  • Bélelzáródás.
  • Vastagbélgyulladás.
  • Hasmenés.

A sugárkezelés fáradtságot is okozhat, ami az étvágy csökkenéséhez vezethet.

A műtét növeli a szervezet tápanyag- és energiaigényét.

A szervezetnek extra energiára és tápanyagokra van szüksége a sebek gyógyítására, a fertőzések leküzdésére és a műtéti beavatkozástól. Ha a páciens műtét előtt alultáplált, a gyógyulás során problémákat okozhat, például rossz gyógyulást vagy fertőzést. Ezeknél a betegeknél a táplálék-ellátás a műtét előtt megkezdődhet.

A fej, a nyak, a nyelőcső, a gyomor vagy a belek sebészete befolyásolhatja a táplálkozást.

A legtöbb rákbeteget sebészeti beavatkozással kezelik. Az egyes szervek egészének vagy egy részének eltávolításával járó műtét hatással lehet a páciens étkezési és emésztési képességére.

A következők a táplálkozási problémák a műtét során:

  • Étvágytalanság.
  • Trouble rágás.
  • Fáradtság.
  • Teljesen érezzük magunkat, miután kis mennyiségű ételt eszünk.

Immun terápia

Az immunterápia befolyásolhatja a táplálkozást.

Az immunterápia mellékhatásai különbözőek az egyes betegek esetében és az adott immunterápiás gyógyszer típusa.

A következő táplálkozási problémák gyakoriak:

  • Fáradtság.
  • Láz.
  • Hányinger.
  • Hányás.
  • Hasmenés.

Őssejt-transzplantáció

Az őssejt-transzplantációban részesülő betegeknek különleges táplálkozási igényük van.

A kemoterápia, a sugárterápia és az őssejt-transzplantáció előtt vagy alatt felhasznált egyéb gyógyszerek olyan mellékhatásokat okozhatnak, amelyek megóvják a pácienst az ételtől és emésztéstől, ahogyan a szokásos módon.

A gyakori mellékhatások a következők:

  • Száj és torok sebek.
  • Hasmenés.

Az őssejt-transzplantációban részesülő betegek magas fertőzésveszélyt hordoznak. A transzplantáció előtt adott kemoterápia vagy sugárterápia csökkenti a fertőzés elleni fehérvérsejtek számát. Fontos, hogy ezek a betegek megtudják a biztonságos élelmiszerkezelést és kerüljék az olyan élelmiszereket, amelyek fertőzést okozhatnak.

Az őssejt-transzplantáció után a betegek akut vagy krónikus graft versus-host betegségben (GVHD) vannak jelen. A GVHD hatással lehet a gasztrointesztinális traktusra vagy a májra, és megváltoztathatja a páciens étkezési vagy tápanyag-tartalmának enyhítésére való képességét.

Táplálkozási értékelés a rák kezelésében

Főbb pontok

  • Az egészségügyi csoport kérdéseket tehet fel az étrenddel és a súlytörténettel kapcsolatban.
  • A betegek táplálkozásainak javítása érdekében tanácsadást és étrendet váltanak.
  • A táplálék-terápia célja az előrehaladott rákbetegségben szenvedő betegek esetében az ellátás átfogó tervétől függ.

Az egészségügyi csoport kérdéseket tehet fel az étrenddel és a súlytörténettel kapcsolatban.

A szűrést arra használják, hogy olyan egészségügyi problémákat keressenek, amelyek befolyásolják a rossz táplálkozás kockázatát. Ez segíthet megtudni, hogy a beteg valószínűleg alultáplált lesz-e, és szükség van-e táplálkozási terápiára.

Az egészségügyi személyzet kérdéseket tehet fel az alábbiakról:

  • Súlycsökkenés az elmúlt évben.
  • A fogyasztott élelmiszer mennyiségének és típusának változása.
  • Az étvágyat érintő problémák, mint az étvágycsökkenés, hányinger, hányás, hasmenés, székrekedés, szájszárazság, szájszárazság, íz és ízváltozás vagy fájdalom.
  • Séta és egyéb tevékenységek a mindennapi életben (öltözködés, beágyazás, ágyból vagy székből történő bejutás, fürdés vagy zuhanyozás, valamint WC használata).

Fizikai vizsgálatot végeznek a szervezet általános egészségi állapotának és a betegség jeleinek ellenőrzésére. A beteget ellenőrizni kell a testsúlycsökkenés, a zsír és az izom elvesztéséhez, valamint a testben való folyadék felhalmozódásához.

A betegek táplálkozásainak javítása érdekében tanácsadást és étrendet váltanak.

A regisztrált dietetikus a betegekkel és családjaikkal együttműködve tanácsot adhat a beteg táplálékának javításának módjairól. A regisztrált dietetikus gondoskodik a páciens táplálkozási és táplálkozási igényeiről. A táplálkozás megváltoztatását a rákos megbetegedések vagy rákos megbetegedések csökkentésére használják. Ezek a változások lehetnek az élelmiszerek típusában és mennyiségében, a beteg egyénének gyakoriságában és az étkezés során (pl. Bizonyos hőmérsékleten vagy szalmával bevitt).

Egy nyilvántartott dietetikus dolgozik az egészségügyi csoport többi tagjával, hogy ellenőrizze a beteg táplálkozási egészségét a rák kezelésében és gyógyulásában. A dietetikus mellett az egészségügyi csoport a következőket foglalhatja magában:

A táplálék-terápia célja az előrehaladott rákbetegségben szenvedő betegek esetében az ellátás átfogó tervétől függ.

A fejlett rákbetegek táplálkozási terápiájának célja az, hogy a betegek számára a lehető legjobb életminőséget és a stressz okozó tüneteket biztosítsák.

A fejlett rákos betegek rákellenes terápiával és palliatív ellátással, palliatív ellátással vagy hospice ellátásban részesülhetnek. A táplálkozási célok különbözőek lesznek minden beteg esetében. Néhány kezelést meg lehet állítani, ha nem segíti a beteget.

Mivel a gondozás középpontja a rákkezeléstől a hospice vagy az életvégi ellátásig terjed, a táplálkozási célok kevésbé agresszívak lehetnek, és a gondozás megváltoztatása azt jelenti, hogy a beteg a lehető legkényelmesebb legyen. Lásd a táplálkozási igényeket az Élet végi szakaszban a táplálkozásról az élet végén.

A tünetek kezelése

Főbb pontok

  • Étvágytalanság
  • Hányinger
  • Hányás
  • Száraz száj
  • Szájszárazság
  • Ízváltozások
  • Fájdalmas torok és bénulás lenyelése
  • Laktóz intolerancia
  • Hízás

Ha a rákos megbetegedések vagy a rákkezelés mellékhatásai a normális táplálkozásra hatással vannak, akkor megváltoztathatják azokat a betegeket, akik segítenek a szükséges tápanyagok megszerzésében. Nagyon fontos a kalóriákban, fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban elfogyasztott ételek fogyasztása. Az étkezést úgy kell megtervezni, hogy megfeleljen a páciens táplálkozási szükségleteinek és ízléseinek.

A következők a rákos megbetegedések és a rákkezelés által okozott gyakoribb tünetek, valamint az ezek kezelésére vagy kezelésére szolgáló módszerek.

Az alábbiak segíthetnek az étvágytalanságban szenvedő rákos betegeknek (étvágytalanság vagy étkezési vágy):

  • Egyél olyan ételeket, amelyek magas fehérjetartalmú és kalóriát tartalmaznak. Az alábbiak a magas fehérjetartalmú élelmiszerek:
  • Bab.
  • Csirke.
  • Hal.
  • Hús.
  • Joghurt.
  • Tojás.

Ha ezek az étrend változások nem segítenek az anorexia, csatorna táplálék lehet szükség, hogy lesz elég tápanyagot minden nap.

Gyógyszerek adhatók az étvágy növeléséhez. További információért lásd a Gyógyszerek cachexia és testsúlycsökkenés kezelésére című részt.

Az alábbiak segíthetnek a rákos betegeknek az émelygést szabályozni:

  • Válassz olyan ételeket, amelyek felkeltik Önt. Ne erőltesse magát arra, hogy olyan ételeket eszeljen, ami rosszul érezheti magát. Ne fogyasszon kedvenc ételeket, nehogy összekapcsolja őket betegségével.
  • Enyhén, puha és könnyen emészthető ételeket eszik, nem pedig nehéz ételeket.
  • A száraz élelmiszereket, például a kekszet, a kenyérsüteményt vagy a pirítóst edd el egész nap.
  • Enyhén elfogyasztott ételeket, például fehér pirítóst, egyszerű joghurtot és tiszta levest.
  • Enyhén pirítóst vagy kekszet eszünk, mielőtt kiszállunk az ágyból, ha reggel hányingertek.
  • Egyél ételeket és folyadékot szobahőmérsékleten (nem túl forró vagy túl hideg).
  • Lassan kortyjon folyadékot a nap folyamán.
  • Szívj meg kemény cukorkaféléket, például borsmentát vagy citromcseppet, ha a száj rossz ízű.
  • Tartsa távol az ételektől és italoktól erős szagokat.
  • Egyél 5 vagy 6 kis ételt minden nap, 3 nagy étkezés helyett.
  • Az étkezés során csak kis mennyiségű folyadékot használjon, hogy elkerülje a teljes vagy puffadt érzést.
  • Ne hagyja ki az ételeket és a snackeket. Az üres gyomor rosszabbá teheti a hányingert.
  • Öblítse a száját étkezés előtt és után.
  • Ne együnk olyan szobában, ahol főzőszag vagy nagyon meleg vagy. A lakótér kényelmes hőmérsékleten és jól szellőző helyen tartsa.
  • Üljön fel vagy feküdjön a fejével egy órával evés után.
  • Tervezze meg a legjobb alkalmakat, hogy enni és inni.
  • Minden rákkezelés előtt pihenjen.
  • Viseljen olyan ruhákat, amelyek lazaek és kényelmesek.
  • Tartsd nyilvántartásodat, amikor hányingert érez, és miért.
  • Beszéljen kezelőorvosával a daganatellenes gyógyszer alkalmazásával.

A következők segíthetnek a rákos betegeknek a hányás szabályozásában:

  • Ne egyen vagy igyon semmit, amíg a hányás meg nem szűnik.
  • Kis mennyiségű tiszta folyadékot hagyjunk le a hányás után.
  • Miután hányás nélkül inni tiszta folyadékokat, olyan folyadékokat, mint például fűtött levest vagy tejfürdőket inni, amelyek könnyűek a gyomrában.
  • Egyél 5 vagy 6 kis ételt minden nap, 3 nagy étkezés helyett.
  • Üljön egyenesen és hajtson előre hányás után.
  • Kérje orvosát, hogy rendelje meg a gyógyszert a hányás megelőzésére vagy szabályozására.

A következők segíthetnek a szájszárazsággal rendelkező rákos betegeknek:

  • Egyenek könnyű lenyelni ételeket.
  • Kenje meg az ételt mártással, mártással vagy salátaöntetekkel.
  • Ételek és italok, amelyek nagyon édesek vagy tart, mint a limonádé, hogy segítsen a nyál nagyobb.
  • Rágcsáljon rágógumit, vagy szopjon kemény cukorkát, jégpást vagy jégkrémet.
  • Szivárog a víz egész nap.
  • Ne igyon semmilyen alkoholt, sört vagy bort.
  • Ne eszik olyan ételeket, amelyek sérthetik a szájat (például fűszeres, savanyú, sós, kemény vagy ropogós ételek).
  • Tartsa az ajkakat nedves az ajakbalzsam.
  • Öblítse száját 1-2 óránként. Ne használjon olyan szájvizet, amely alkoholt tartalmaz.
  • Ne használjon dohányterméket és kerülje a használt füstöt.
  • Kérdezze meg kezelőorvosát vagy fogorvosát, hogy mesterséges nyálat vagy hasonló termékeket használjon a száj és a torok bevonására, védelmére és nedvesítésére.

Szájszárazság

Az alábbiak segíthetnek a szájüregben szenvedő betegeknek:

  • Enyhén könnyű rágni az olyan könnyű ételeket, mint például a pirítós, a rántotta és a puding.
  • Főzzük az ételeket, amíg puha és gyengéd.
  • Vágja az ételt apró darabokra. Használjon keverőt vagy élelmiszer-feldolgozót, hogy az élelmiszerek simák.
  • Suck a jég zseton, hogy zsibbad, és megnyugtatja a száját.
  • Húzza az ételeket hideg vagy szobahőmérsékleten. A forró ételek megsérthetik a száját.
  • Igyál egy szalmával, hogy a folyadékot a száj fájdalmas részei mellett mozgasd.
  • Használjon egy kis kanálot, hogy segítsen a kisebb harapásoknak, amelyek könnyebb rágni.
  • Tartsa távol a következőket:
  • Citrus ételek, például narancs, citrom és lime.
  • Fűszeres ételek.
  • Paradicsom és ketchup.
  • Sósételek.
  • Nyers zöldségek.
  • Éles és ropogós ételek.
  • Italok alkohollal.

Ízváltozások

Az alábbiak segíthetnek a daganatos betegeknek, akiknek íz változik:

  • Egyél baromfi, hal, tojás és sajt a vörös hús helyett.
  • Adjunk hozzá fűszereket és mártásokat az élelmiszerekhez (marinate foods).
  • Egyél valami édes, például áfonyamártással, zselével vagy almahússal.
  • Próbálja meg a krumplit és az italt.
  • Cukormentes citromcseppeket, gumikat vagy mentákat használjon, ha a szájban fémes vagy keserű ízű.
  • Használjon műanyag edényeket, és ne igyon közvetlenül fémtartályokból, ha az ételek fém ízűek.
  • Próbáld meg enni kedvenc ételedet, ha nem szomorúak. Próbálja ki az új ételeket, amikor érzi a legjobban.
  • Népszerű, magas fehérjetartalmú recepteket találjon vegetáriánus vagy kínai szakácskönyvben.
  • Hosszabbítsuk fel az ételeket, hogy jobban megismerhessük ízlelőbimbóinkat, ha az étel harsány, de nem kellemetlen ízű.
  • Tartson ételeket és italokat fedett, szalmából szippantson, konyhai ventilátort főzzön, vagy főzzön szabadon, ha a szaga zavarja.
  • Brush a fogaidat és vigyázz a szájra. Látogasson el a fogorvoshoz az ellenőrzésekhez.

Fájdalmas torok és bénulás lenyelése

A következők segíthetnek a rákos betegeknek, akik torokfájással vagy nyelési nehézséggel küszködnek:

  • Enyhén könnyű rágni és lenyelni olyan lágy ételeket, mint például a milkshakes, a rántotta, a zabpehely vagy más főtt gabonafélék.
  • Egyél olyan ételeket és italokat, amelyek magas fehérjetartalmú és kalóriát tartalmaznak.
  • Kenje meg az ételt mártással, mártással, húslevessel vagy joghurtgal.
  • Tartsa távol az alábbi ételeket és italokat, amelyek égnek vagy karcolódhatnak a torkán:
  • Forró ételek és italok.
  • Fűszeres ételek.
  • Savas savak és gyümölcslevek.
  • Éles vagy ropogós ételek.
  • Italok alkohollal.

Laktóz intolerancia

Az alábbiak segíthetnek a laktóz intoleranciában szenvedő betegeknek:

  • Laktózmentes vagy alacsony laktóz tejtermékeket használjon. A legtöbb élelmiszerüzlet élelmiszereket (például tej és jégkrém) szállít, amelyek “laktózmentesek” vagy “alacsony laktóz” -ok.
  • Válasszon olyan tejtermékeket, amelyek alacsony a tejcukor, például kemény sajtok (például a cheddar) és a joghurt.
  • Próbálj ki szójával vagy rizszel készített termékeket (például szója és rizstej, fagyasztott desszertek). Ezek a termékek nem tartalmaznak laktózt.
  • Kerülje el csak a problémákat okozó tejtermékeket. A tejtermékek, például a tejet, a joghurtot vagy a sajtot kis adagokban fogyasszuk.
  • Próbáljon nondairy italokat és ételeket hozzáadni kalciummal.
  • Egyél kalciumban gazdag zöldségek, mint például a brokkoli és a zöldek.
  • Laktázt tartalmazó tablettákat szedjen tejtermékek fogyasztása vagy fogyasztása során. A laktáz lebontja a laktózt, így könnyebb megemészteni.
  • Készítsünk el saját alacsony laktózt vagy laktózmentes ételeket.

Hízás

A következők segíthetnek a rákos betegeknek a súlygyarapodás megelőzésében:

  • Egyél sok gyümölcsöt és zöldséget.
  • Az olyan élelmiszereket, amelyek magas rosttartalmúak, mint például az egész gabonapehely, a gabonafélék és a tésztafélék.
  • Válasszon sovány húsokat, például sovány marhahúst, sertéshúsot, és baromfit (például csirke vagy pulyka) bőr nélkül.
  • Válasszon alacsony zsírtartalmú tejtermékeket.
  • Egyél kevesebb zsírt (csak kevés vajat, majonézet, desszerteket és sült ételeket).
  • Főzzük alacsony zsírtartalmú módszerekkel, mint a pirítás, gőzölés, grillezés vagy pörkölés.
  • Egyél kevesebb sót.
  • Élvezze az ételeket, hogy élvezze az elégedettséget.
  • Egyél csak akkor, ha éhes. Ha stresszt, félelmet vagy depressziót eszel, fontolja meg a tanácsadást vagy az orvost. Ha eszel, mert unatkozik, találjon olyan tevékenységeket, amiket élvez.
  • Egyél kisebb mennyiségű ételt étkezés közben.
  • Gyakorolj naponta.
  • Beszéljen orvosával, mielőtt egy étvágyat fogyott.

Tápláléktámogatás típusai

Főbb pontok

  • A táplálék-támogatás segít azoknak a betegeknek, akik normális körülmények között nem képesek enni vagy emészteni az ételt.
  • A táplálkozási támogatás különböző módon adható meg.
  • Enterális táplálkozás
    • Az enterális táplálkozást csöves etetésnek is nevezik.
  • Parenterális táplálkozás
    • A parenterális táplálkozás közvetlenül táplálja a tápanyagokat a véráramba.
    • A katéter vénába helyezhető a mellkasban vagy a karban.

A táplálék-támogatás segít azoknak a betegeknek, akik normális körülmények között nem képesek enni vagy emészteni az ételt.

A legjobb lehet szájon át szedni, ha csak lehetséges. Egyes betegek nem képesek elegendő szájra szedni a rákos megbetegedések vagy a rákos megbetegedések miatt.

A táplálkozási támogatás különböző módon adható meg.

A táplálkozási tanácsadás mellett a táplálékkiegészítő italok és az enterális és parenterális táplálkozás támogatása mellett a táplálkozási terápia mellett a táplálkozási tanácsadás is megváltozik. A táplálékkiegészítő italok segítségével a rákos betegek megkapják a szükséges tápanyagokat. Energiát, fehérjét, zsírt, szénhidrátot, rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat biztosítanak. Nem a páciens egyetlen táplálkozási forrása.

Az a beteg, aki nem képes megfelelő mennyiségű kalóriát és tápanyagot szájon át bevenni, a következőket használhatja:

  • Enterális táplálkozás: A tápanyagok a gyomorba vagy a belekben lévő csövekbe kerülnek.
  • Parenterális táplálkozás: A tápanyagok bejutnak a véráramba.

A tápanyagokat vízben, fehérjében, zsírokban, szénhidrátokban, vitaminokban és / vagy ásványi anyagokban tartalmazó folyékony formában adják.

A táplálkozási támogatás javíthatja a páciens életminőségét rákkezelés során, de problémákat okozhat, amelyeket figyelembe kell venni, mielőtt döntést hozna rá. A páciensek és az egészségügyi dolgozóknak meg kell vitatniuk az egyes táplálkozási támogatások ártalmatlanságát és előnyeit. (Lásd a táplálkozási igényeket az Élet végén című részben további információért a táplálkozási támogatás élettartamának használatáról.)

Enterális táplálkozás

Az enterális táplálkozást csöves etetésnek is nevezik.

Az enterális táplálás a beteg tápanyagait folyékony formában (formula) adja a gyomorba vagy vékonybélbe helyezett csövön keresztül. A következő típusú etetőcsövek használhatók:

  • Nasogasztrikus csövet helyezünk az orrunkba, és a torokban a gyomorba vagy a vékonybélbe. Ezt akkor alkalmazzák, ha az enterális táplálkozás csak néhány hétig szükséges.
  • A gasztrosztómiás csövet behelyezzük a gyomorba, vagy egy jejunostómia csövet helyezünk a vékonybélbe a hasüregen kialakított nyíláson keresztül. Ezt rendszerint hosszú távú enterális táplálékra vagy olyan betegekre alkalmazzák, akik nem használhatnak csövet az orrban és a torokban.

Az alkalmazott képlet típusa a páciens specifikus szükségletein alapul. Vannak olyan formulák, amelyek olyan speciális betegségekkel járnak, mint például a cukorbetegség vagy más igények, például vallási vagy kulturális étrend.

Parenterális táplálkozás

A parenterális táplálkozás közvetlenül táplálja a tápanyagokat a véráramba.

A parenterális táplálkozást akkor alkalmazzák, amikor a beteg szájon át vagy enterális táplálékkal nem fogyaszt. A parenterális táplálás nem használja a gyomrot vagy a beleket az élelmiszer emésztésére. A tápanyagokat közvetlenül a vérbe adják a betegnek, egy vénába illesztett katéteren keresztül. Ezek a tápanyagok közé tartoznak a fehérjék, zsírok, vitaminok és ásványi anyagok.

A katéter vénába helyezhető a mellkasban vagy a karban.

Központi vénás hozzáférési katétert helyezünk a bőr alá és egy nagy vénába a felső mellkasban. A katétert egy sebész állítja be. Ezt a típusú katétert hosszútávú parenterális tápláláshoz használják. Nagyít Központi vénás katéter. A központi vénás katéter egy vékony, rugalmas cső, amelyet a vénába helyezzük, általában a jobb oldali csontvég alatt, és egy nagy vénába vezeti a szív jobb oldala fölé emelt magas vena cava-t. Intravénás folyadékokat, vérátömlesztést, kemoterápiát és egyéb gyógyszereket ad. A katétert vérminták vételére is használják. Heteken vagy hónapokon keresztül a helyén maradhat, és segít elkerülni az ismételt tűszálakat.

A perifériás vénás katétert a karban lévő vénába helyezzük. A perifériás vénás katétert képzett orvosok állítják be. Ezt a katétert általában rövid távú parenterális táplálékként alkalmazzák olyan betegeknél, akik nem rendelkeznek központi vénás hozzáférési katéterrel. Nagyít Perifériás vénás katéter. A perifériás vénás katéter egy vékony, rugalmas cső, amely be van helyezve egy vénába. Általában a kar alsó részébe vagy a kéz hátsó részébe kerül. Intravénás folyadékokat, vérátömlesztést, kemoterápiát és egyéb gyógyszereket ad.

A beteget gyakran ellenőrizzük fertőzés vagy vérzés esetén azon a helyen, ahol a katéter belép a szervezetbe.

Az étvágytalanság és a fogyás kezelésére szolgáló gyógyszerek

Főbb pontok

  • Az étrendet táplálkozási terápiával kaphatjuk az étvágytalanság és a fogyás kezelésére.
  • Különböző típusú gyógyszerek alkalmazhatók étvágycsökkenés és fogyás kezelésére.

Az étrendet táplálkozási terápiával kaphatjuk az étvágytalanság és a fogyás kezelésére.

Fontos, hogy a rákos tüneteket és mellékhatásokat, amelyek befolyásolják az étkezést és súlyvesztést okoznak, korán kezelik. Mind a táplálkozási terápia, mind az orvostudomány segíthet csökkenteni a rák és a kezelés hatását a fogyáson.

Különböző típusú gyógyszerek alkalmazhatók étvágycsökkenés és fogyás kezelésére.

Az étvágyat javító és súlygyarapodást elősegítő gyógyszerek, mint például a prednizon és a megestrol, étvágytalanság és fogyás kezelésére használhatók fel. Tanulmányok kimutatták, hogy ezeknek a gyógyszereknek a hatása nem feltétlenül tart, vagy nincs hatása. A gyógyszerek kombinációjával végzett kezelés jobban működhet, mint egy gyógyszerrel végzett kezelés. A gyógyszerek kombinációjával kezelt betegek több mellékhatással járhatnak.

Táplálkozási igények az életvége végén

Főbb pontok

  • A táplálkozási igény változik az élet végén.
  • A betegek és a családok eldöntik, mennyi táplálékot és folyadékot kapnak az élet végén.

A táplálkozási igény változik az élet végén.

A betegek életvége végén a táplálkozási terápia célja a tünetek enyhítése, nem pedig a tápanyagok felszívása.

Az életvégen előforduló gyakori tünetek a következők:

  • Anorexia (étvágytalanság).
  • Száraz száj.
  • Lenyelés problémák.
  • Hányinger.
  • Hányás.

Azok a betegek, akiknek nyelési nehézségei vannak, könnyebben lenyelik a vastag folyadékokat, mint a vékony folyadékokat.

A betegek gyakran nem éreznek nagy éhséget, és nagyon kevés ételt akarnak. A víz, a jégkrémek és a szájápolási hajók csökkenthetik a szomjúságot az élet utolsó napjaiban. Az egészségügyi szakemberrel való jó kommunikáció fontos ahhoz, hogy megértsük a táplálkozási igények változásait.

A betegek és a családok eldöntik, mennyi táplálékot és folyadékot kapnak az élet végén.

A rákbetegeknek és gondozóiknak jogukban áll megalapozott döntéseket hozni. A páciens vallási és kulturális preferenciái befolyásolhatják döntéseiket. Az egészségügyi szakembercsapat a döntéshozatal során együttműködhet a páciens vallási és kulturális vezetőivel. Az egészségügyi szakemberek és a regisztrált dietetikusok megmagyarázhatják, hogy milyen előnyökkel és kockázatokkal jár a táplálkozás támogatása a betegek számára az élet végén. A legtöbb esetben több kárt okoz, mint az előnyök.

A táplálkozási támogatás kockázata az élet végén:

  • Szepszis (baktériumok vagy azok toxinjai a vérben vagy szövetekben) parenterális táplálással.
  • Aspiráció (táplálék vagy folyadék véletlen belégzése a tüdőbe) enterális táplálással.
  • Hasmenés és a bőr lebomlása, ahol az enterális adagolócső be van helyezve.
  • Hasmenés az enterális és parenterális táplálkozás alkalmazásával.
  • A folyadék túlterhelés által okozott szövődmények (olyan állapot, amelyben túl sok folyadék van a vérben) enterális és parenterális táplálék használatával.

Táplálkozási trendek a rákban

Főbb pontok

  • Egyes rákos betegek speciális étrendet próbálnak javítani a prognózisukon.
  • Egyes rákbetegek étrend-kiegészítőket is kaphatnak.

Egyes rákos betegek speciális étrendet próbálnak javítani a prognózisukon.

A rákbetegek speciális étrendet kipróbálhatnak, hogy jobban kezeljék a kezelésüket, megakadályozzák a kezelés mellékhatásait, vagy maguk a rákot kezeljék. Azonban a legtöbb speciális diétánál nincs bizonyíték arra, hogy azt mutatják, hogy működnek.

Vegetáriánus vagy vegán étrend

Nem ismert, hogy a vegetáriánus vagy a vegán étrend követése segíthet-e a rákkezelés mellékhatásainak vagy a beteg prognózisának. Ha a beteg már vegetáriánus vagy vegán étrendet követ, akkor nincs bizonyíték arra, hogy más étrendre kellene váltani.

Makrobiotikus táplálkozás

A makrobiotikus táplálék egy magas szénhidrát-, alacsony zsírtartalmú, növényi alapú étrend. Egyetlen tanulmány sem mutatta ki, hogy ez az étrend segít a rákbetegeknek.

Ketogén étrend

A ketogén étrend korlátozza a szénhidrátokat és növeli a zsírbevitel mértékét. Az étrend célja, hogy csökkentse a tumorsejtek növekedési és reprodukciós szintjét elősegítő glükóz (cukor) mennyiségét. Kemény diétát kell követni, mivel a zsírok, szénhidrátok és fehérjék pontos mennyisége szükséges. Azonban az étrend biztonságos.

Számos klinikai vizsgálat során glioblasztóma betegeket vesznek fel annak vizsgálatára, hogy egy ketogén étrend befolyásolja-e a glioblasztóma tumor aktivitását. A glioblasztóma betegek, akik ketogén étrendet kívánnak kezdeni, beszéljenek orvosukkal, és regisztrált dietetikusokkal dolgozzanak. Azonban még nem ismert, hogy a táplálék hogyan befolyásolja a tumort vagy annak tüneteit.

Egyes rákbetegek étrend-kiegészítőket is kaphatnak.

Az étrend-kiegészítő a táplálékhoz hozzáadott termék. Általában szájon át alkalmazzák, és általában egy vagy több táplálék összetevőt tartalmaz. A rákbetegek étrend-kiegészítőket is felvehetnek a tüneteik javítására vagy a rák kezelésére.

C vitamin

A C-vitamin olyan tápanyag, amelyet a szervezetnek kis mennyiségben kell működtetnie és egészségesnek kell maradnia. Segít a fertőzés leküzdésében, a sebek gyógyításában és a szövetek egészséges megőrzésében. A C-vitamin gyümölcsökben és zöldségekben található. Étrend-kiegészítőként is tekinthető.

Lásd a nagy dózisú C-vitamin PDQ összefoglalását az intravénás, nagy dózisú C-vitamin kezelésére a rákos betegeknél.

A probiotikumok

A probiotikumok élő mikroorganizmusok, amelyeket táplálékkiegészítőként használnak az emésztéshez és a normális bélműködéshez. Segíthetnek a gasztrointesztinális traktus egészséges állapotának megőrzésében is.

Tanulmányok kimutatták, hogy a probiotikumok alkalmazása a sugárterápia és a kemoterápia során segíthetnek megakadályozni az ilyen kezelések által okozott hasmenést. Ez különösen igaz a hasi sugárterápiát kapó betegek esetében. Probiotikumok segíthetik a rákos betegeket, akik sugárterápiát kapnak a hasra vagy a kemoterápiára, amelyről ismert, hogy hasmenést okoznak.

A melatonin

A melatonin a tobozmirigy által termelt hormon (apró orgona, az agy központja közelében). A melatonin segít a szervezet alvási ciklusának szabályozásában. Ez egy laboratóriumban is elvégezhető, és táplálékkiegészítőként is felhasználható.

Számos kis tanulmány kimutatta, hogy hasznos lehet a melatonin-kiegészítés kemoterápiával és / vagy sugárkezeléssel történő szolid tumorok kezelésére. Segíthet a kezelés mellékhatásainak csökkentésében. A melatoninnak nincs mellékhatása.

Orális glutamin

Az orális glutamin olyan aminosav, amelyet a kemoterápia vagy a sugárterápia által okozott hasmenés és mucositis (az emésztőrendszer bélésének gyulladása, amelyet gyakran szájsebként látnak) kezelésére tanulmányoznak. Az orális glutamin elősegítheti a mucositis megelőzését, vagy kevésbé súlyosbíthatja azt.

A rákos betegek, akik sugárterápiát kapnak a hasra, élvezhetik a szájon át adott glutamint. Az orális glutamin csökkentheti a hasmenés súlyosságát. Ez segítheti a betegek kezelésének folytatását.

Tudjon meg többet a táplálkozásról és a rák kezeléséről

Nemzeti Rákkutató Intézet

Az Országos Rákkutató Intézet (NCI) tájékoztatója a táplálkozásról és a rák kezeléséről lásd a mellékhatások című részt.

szervezetek

Az általános táplálkozási információkhoz és egyéb forrásokhoz lásd:

  • Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma
  • Táplálkozási és Dietetikai Akadémia
  • 800-877-1600
  • www.eatright.org
  • 800-373-7105
  • abc.herbalgram.org
  • 800-227-2345
  • www.cancer.org
  • 800-843-8114
  • www.aicr.org
  • 301-587-6315
  • www.nutritioncare.org
  • 888-644-6226 (NCCIH Clearinghouse)
  • 866-464-3615 (díjmentes TTY)
  • nccih.nih.gov
  • 301-435-2920
  • ods.od.nih.gov
  • Az American Cancer Society egészséges étkezési főzőcíme: Ételek, baráti ünneplés és egészséges életmód. 3. kiadás Atlanta, GA: The American Cancer Society, 2005.
  • Bloch A, Cassileth BR, Holmes MD, Thomson CA, szerk .: Jól táplálkozik, jól megmarad a rák alatt és után. Atlanta, GA: American Cancer Society, 2004.
  • Ghosh K, Carson L és Cohen E: Betty Crocker Living with Cancer Cookbook: Könnyű receptek és tippek a kezelésen és azon túl. New York, NY: Hungry Minds, 2002.
  • Weihofen DL, Robbins J, Sullivan PA: Könnyen lenyelhető és könnyen tehető főzőkönyv: Több mint 150 ízletes és tápláló recept a fogyatékkal élő emberek számára. New York, NY: John Wiley Sons, Inc., 2002.
  • Wilson JR: I-Can’t-Chew Cookbook: Finom puha diétás receptek rágás, lenyelés vagy szájszárazság esetén. Alameda, Kalifornia: Hunter House Inc., 2003.

Jelenlegi klinikai vizsgálatok

A klinikai vizsgálati keresés segítségével megtaláljuk az NCI által támogatott rákos klinikai vizsgálatokat, amelyek elfogadják a betegeket. A rák típusától, a páciens korától és a kísérletek elvégzésétől függően vizsgálatokat végezhet. A klinikai vizsgálatokkal kapcsolatos általános információk is rendelkezésre állnak.

Erről a PDQ-összefoglalóról

Az orvos adatkérdése (PDQ) az Országos Rákkutató Intézet (NCI) átfogó rákinformációs adatbázisa. A PDQ adatbázis tartalmazza a rák megelőzésére, kimutatására, genetikájára, kezelésére, támogató gondozására és kiegészítő és alternatív gyógymódokra vonatkozó legfrissebb információk összefoglalóit. A legtöbb összefoglaló két változatban jelenik meg. Az egészségügyi szakemberek részletes leírása technikai nyelven íródott. A páciens verziója könnyen érthető, nem technikai nyelven készült. Mindkét verzió rákos információkkal rendelkezik, pontos és naprakész, és a legtöbb változat spanyolul is elérhető.

A PDQ az NCI szolgáltatása. Az NCI az Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) része. A NIH a szövetségi kormány biomedikai kutatásának központja. A PDQ-összefoglalók az orvosi szakirodalom független felülvizsgálatán alapulnak. Ezek nem az NCI vagy az NIH politikai nyilatkozatai.

Ennek az összefoglalónak a célja

Ez a PDQ rák tájékoztató összefoglalása a rákkezelés előtt, alatt és után is aktuális információkat tartalmaz a táplálkozásról. Célja, hogy tájékoztassa és segítse a betegeket, családokat és gondozóikat. Nem nyújt hivatalos iránymutatásokat és ajánlásokat az egészségügyi ellátásról szóló döntések meghozatala érdekében.

Felülvizsgálók és frissítések

A szerkesztői testületek írják le a PDQ rákinformációs összefoglalásait, és naprakészen tartják azokat. Ezek a bizottságok rákkezeléssel foglalkozó szakemberek és a rákkal kapcsolatos egyéb specialitásokból állnak. Az összefoglalókat rendszeresen felülvizsgálják, és új információkkal kerülnek módosításra. Az összes összefoglaló dátuma (“Utolsó módosítás dátuma”) a legfrissebb változás dátuma.

A betegtájékoztatóban szereplő információk az egészségügyi szakemberek által készített verzióból származnak, amelyet rendszeresen felülvizsgálnak és szükség szerint frissítenek a PDQ Támogató és Palliatív Care Szerkesztőség.

Klinikai kísérleti információk

A klinikai vizsgálat olyan vizsgálat, amely egy tudományos kérdés megválaszolására szolgál, például arról, hogy az egyik kezelés jobb-e a másiknál. A kísérletek a múltbeli vizsgálatokon és a laboratóriumi tapasztalatokon alapulnak. Minden kísérlet megfelel bizonyos tudományos kérdéseknek annak érdekében, hogy új és jobb módszereket találjanak a rákos betegek segítésére. A kezelés során a klinikai vizsgálatok során információt gyűjtenek az új kezelés hatásairól és arról, hogy mennyire jól működik. Ha egy klinikai vizsgálat azt mutatja, hogy az új kezelés jobb, mint a jelenleg alkalmazott, akkor az új kezelés “normál” lesz. A betegek esetleg gondolkodni akarnak a klinikai vizsgálatban való részvételről. Néhány klinikai vizsgálat csak olyan betegek számára nyitott, akik nem kezdték meg a kezelést.

A klinikai vizsgálatok szerepelnek a PDQ-ban, és megtalálhatók az NCI honlapján. Számos rákos orvos is részt vesz a klinikai vizsgálatokban. További információkért hívja az 1-800-4-CANCER rák tájékoztató szolgálatot (1-800-422-6237).

Engedély az összefoglaló használatához

A PDQ bejegyzett védjegy. A PDQ-dokumentumok tartalmát szabadon szövegként lehet használni. Nem azonosítható NCI PDQ rák információs összefoglaló, hacsak az egész összefoglaló nem látható, és rendszeresen frissül. Azonban a felhasználó számára megengedett, hogy írjon egy mondatot, például: “Az NCI PDQ rákról szóló összefoglalója az emlőrák megelőzéséről a következőképpen állapítja meg a kockázatokat: [az összefoglaló kivonatát].”

A PDQ összegzésének legjobb módja a következő:

PDQ® Támogató és Palliatív Care Szerkesztőség. PDQ Táplálkozás a rák kezelésében. Bethesda, MD: National Cancer Institute. Frissítve. Elérhető: https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/side-effects/appetite-loss/nutrition-pdq. Hozzáférés. [PMID: 26389440]

Az összefoglalóban szereplő képeket a szerző (k), a művész és / vagy a kiadó engedélyével használják a PDQ-összefoglalókban való használatra. Ha PDQ-összefoglalóból szeretne képet használni, és nem használja az egész összefoglalót, akkor a tulajdonosnak engedélyt kell kapnia. A Nemzeti Rákkutató Intézet nem adhatja meg. Az összefoglalóban szereplő képek használatával kapcsolatos információk és a rákkal kapcsolatos számos egyéb kép megtalálható a Visuals Online-ban. A Visuals Online több mint 2000 tudományos kép gyűjteménye.

lemondás

Az összefoglalókban szereplő információk nem használhatók a biztosítási díjakra vonatkozó döntések meghozatalára. A biztosítási fedezetről bővebben a Cancer.gov webhelyen találhatók a kezelői rákkezelési oldalon.

Lépjen kapcsolatba velünk

További információért forduljon hozzánk, vagy segítséget kapjon a Cancer.gov weboldalán a Kapcsolatfelvétel a Súgó oldalon. Kérdések a Cancer.gov weboldalon keresztül is elérhetők.

  • Frissítve: 2016. március 16

Az Országos Rákkutató Intézet honlapján található legtöbb szöveg szabadon felhasználható vagy újra használható. A Nemzeti Rákkutató Intézetet forrásnak kell tekinteni, és erre az oldalra mutató hivatkozást is tartalmazni kell, például a “Nutrition in Cancer Care (PDQ®) -Patient Version eredetileg a National Cancer Institute kiadta.”

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a kormányon kívüli egyének által készített blogbejegyzések tulajdonosa lehet az író tulajdonosa, és a grafika tulajdonosa lehet az alkotója. Ilyen esetekben kapcsolatba kell lépni az íróval, művészekkel vagy kiadóval, hogy engedélyt szerezzen az újrafelhasználásra.

Üdvözöljük a hozzászólásait ezen a bejegyzésen. Az összes megjegyzésnek meg kell felelnie a megjegyzéss politikának.

Szeretné használni ezt a tartalmat webhelyén vagy más digitális platformon? A szindikációs szolgáltatás oldalunk megtudja, hogyan.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!