Miri Tej

Mi a makrobiotikus diéta

Mi a makrobiotikus táplálék?

Milyen egészséges a makrobiotikus táplálkozás, és milyen élelmiszerek teszik lehetővé? Szakértőünk elmagyarázza ennek a növényi alapú étkezési módnak a lehetséges előnyeit és kockázatait.

A makrobiotikus étrendet először egy japán filozófus fejlesztette ki George Ohsawa néven. Hitt egy olyan holisztikus megközelítésben, amely számos életmódbeli szempontot magába foglaló, az étrendből és a testmozgásból a meditációba, sőt a bizonyos ételek “yin és yang” energiájába.

A makrobiotikumok középpontjában az ökológiai, helyben termesztett és szezonális termékek választása áll. Általában a makrobiotikus táplálék nagyjából a következőképpen oszlik meg:

  • Az ételeid 40-60% -a = teljes kiőrlésű gabonák mint például barna rizs, árpa, zab, hajdina
  • Az Ön ételeinek 20-30% -a = gyümölcsök és zöldségek
  • Körülbelül 10% – 25% = bab és babtermékek mint a tofu, a miso és a tempeh, valamint a tengeri zöldségek, mint például a hínár

Vannak, akik kis mennyiségű savanyúságot és erjesztett zöldséget, diót, magot, esetenként hús- vagy halat is tartalmaznak.

A makrobiotikus táplálék életmódbeli ajánlásai is vannak:

  • Csak akkor eszik, ha éhes és csak szomjas ital
  • Alaposan fel kell rágni az ételt, amíg el nem nyírja a nyelést
  • Csak olyan természetes anyagokat használjon, mint a fa, az üveg és a porcelán az ételek tárolására és tárolására
  • Mikrohullámú sütők és elektromos főzőlapok elkerülése
  • Tisztítsuk meg a vizet, mielőtt főzni vagy italt
  • Az ízesített, koffeinmentes vagy alkoholos italok elkerülése

A követők makrobiotikus étrendet fogadhatnak el kissé más módon, miközben nagyon szorosan ragaszkodnak az ételek elkészítéséhez, főzéséhez és étkezéséhez, míg mások nyugodtak és csak mérsékelten követik ezeket a szabályokat.

A makrobiotikus diéta támogatói azt állítják, hogy a tervet követve segíthet a krónikus betegségekben, beleértve a rákot is. A Cancer Research UK azonban kijelenti, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a makrobiotikus diéta kezeli vagy gyógyítja a rákot, és figyelmeztet arra, hogy káros hatással lehet.

Kérdeztük Kerry Torrens táplálkozási terapeutát a véleményére …

Milyen előnyökkel jár a makrobiotikus étrend?

A makrobiotikumok nem annyira a “táplálék”, mint az életstílus-rendszer – egyszerűen kevésbé a súly ellenőrzésére és a kiegyensúlyozott életmód kialakítására irányulnak, mivel az élelmiszerek a filozófia egyik sarokkövei.

Ha a súlycsökkenés a cél, akkor makrobiotikus étkezési módszert alkalmazva valószínűleg lefogy, de vigyázz, nehogy túlságosan sok szénhidrátot helyettesítsen a fehérjében gazdag ételekkel. A keményítőtartalmú szénhidrátot, mint a magvak és a rizs, könnyen túláramlik. A kutatások azt sugallják, hogy a makrobiotikus rezisztencia pozitív hatást gyakorol a szív egészségére olyan tanulmányokban is, amelyek alacsonyabb vérzsírokat és koleszterint jelentenek, valamint előnyökkel jár a vérnyomás kezelése. Ez részben a rendszer növényi, alacsony zsírtartalmú, magas rosttartalmának köszönhető.

A terv étrendi szempontjai is előnyösek a II. Típusú cukorbetegségben szenvedőknek, valamint a nem diabetikusoknak, akik reaktív hipoglikémiát tapasztalnak – azaz rendkívül alacsony vércukorszintet étkezés után körülbelül négy órával.

Melyek a makrobiotikus étrend negatív aspektusai?

A fiatalok, az idősek és az olyan betegek számára, akik krónikus betegségben vagy krónikus betegségben diagnosztizáltak, mint például a rák, szigorú étrendet követve, amely bizonyos élelmiszercsoportokat korlátoz, súlyosan korlátozhatja a tápanyagfelvételt. A vizsgálatok kimutatták, hogy bizonyos ásványi anyagok és vitaminok korlátozottak lehetnek, beleértve a kalciumot, a vasat, a B12 és D vitaminokat, valamint a fehérjét. Azok számára, akik már gyengeek és esetleg alulsúlyoznak egy korlátozott étrendet, mint ez nem biztosíthatja a helyreállításhoz szükséges változatokat és kalóriákat, valamint a normális egészséges egyének, különösen a gyermekek számára, a szigorú szabályozás korlátozhatja a növekedést és a fejlődést.

Ez azt jelenti, hogy a makrobiotikus étrend elemei hasznosak lehetnek, amennyiben kevésbé korlátozó módon alkalmazzák. Több gyümölcs és zöldség fogyasztása és a só, a cukor és a zsírbevitel csökkentése pozitív hatással lehet, különösen a szív egészségére vonatkozóan, és még bizonyos rákos megbetegedések kockázatának csökkentésére is. Ezeket az előnyöket azonban egy egészséges, kiegyensúlyozott étrend követésével is el lehet érni.

A makrobiotikus étrend segíthet a krónikus betegségek kezelésében?

Az anekdotikus jelentések terápiás hatást fejtenek ki néhány krónikus betegségben szenvedő beteg esetében. Eddig azonban tudományos tanulmányok nem tudták bizonyítani a hatékonyságot, ami azt jelenti, hogy további kutatásokra van szükség, mielőtt bármely ilyen igény érvényesíthető lenne. A táplálkozási hiányosságokkal járó kockázatok, a terv szigorú jellegéből adódó társadalmi korlátozottság, valamint a hagyományosabb orvosi kezelések késedelme a legfontosabb aggodalomra ad okot.

Milyen hosszú távú hatása van a makrobiotikus étrendnek?

Mint már korábban említettük, a makrobiotikus táplálkozást hosszabb ideig tartó emberek alacsonyabb vérnyomással és alacsonyabb szívbetegség kockázatával élhetnek. A cukorbetegek és a rosszul kezelt vércukorszinttel rendelkezők hosszú távú alkalmazást is találhatnak a vércukorszintek kezelésében.

A diéta elemei hasznosak lehetnek a nők számára, mivel azok, akik egy makrobiotikus étrendet követnek, úgy tűnik, hogy mérsékelten csökkent a keringő ösztrogén szintje, ami valószínűleg csökkenti bizonyos rákok, köztük mellrák kockázatát. Ez a hatás valószínűleg annak köszönhető, hogy a táplálék egészben gazdag, ami a posztmenopauzás nőknek is előnyös lehet. A teljes kiőrlésű élelmiszerek hasznos segédanyagokat, különösen fito-ösztrogént, például lignánt tartalmaznak, ami segíthet az inzulinérzékenység és a menyasszonyi menedzselés után.

Másrészről, mások, különösen a gyermekek és a fiatal felnőttek számára, a kapcsolódó tápanyaghiányok hatással lehetnek az általános egészségre és a hosszabb távú növekedésre, bár bizonyos vizsgálatok korlátozottak. Az ilyen negatív hatások attól függhetnek, hogy az egyén milyen szigorúan követi a makrobiotikus táplálkozási elveket.

Kérjük, vegye figyelembe: ha bármilyen étrenddel próbálkozik, keresse fel először a GP-t, hogy meggyőződhessen róla, hogy egészségre veszélyt jelenthet.

Ezt a cikket 2017. szeptember 22-én tették közzé.

A regisztrált táplálkozási terapeuta, a Kerry Torrens számos táplálkozási és szakácsművészeti kiadvány szerzője, köztük a BBC Good Food. Kerry tagja a The Royal Society of Medicine, kiegészítő és természetes egészségügyi tanácsának (CNHC), a British Association of Applied Nutrition and Nutrition (BANT).

A bbcgoodfood.com összes egészségügyi tartalma csak általános tájékoztató jellegű, és nem szabad a saját orvosának vagy más egészségügyi szakemberének orvosi tanácsának helyettesítőjeként kezelni. Ha bármilyen aggályod van az általános egészségi állapotával kapcsolatban, forduljon a helyi egészségügyi szolgáltatóhoz. További információért tekintse meg a weboldalunk feltételeit.

Megpróbálta a makrobiotikus étrendet, vagy további kérdései vannak velük? Szeretnénk hallani öntől az alábbi megjegyzésekben.

A makrobiotikus táplálkozás: Mit kell tudni

A makrobiotikumok egy életstílust hangsúlyozó egyensúly és harmónia. Szigorú étrendet, szelíd gyakorlást és viselkedési változásokat tartalmaz. Mindegyikük természetes és nyugodt életmód elérésére irányul. Bár a tudományos bizonyítékok nem támasztják alá a makrobiotikumokkal kapcsolatos egészségre vonatkozó állításokat, sokan az egészségre és a nagyobb jólétre utalnak az elvei betartása során.

Néhány ember makrobiotikus étrendre fordul a jobb egészség érdekében. Mások kipróbálják, ha diagnózisuk van, például szívbetegség, elhízás vagy premenstruációs szindróma, abban a reményben, hogy a makrobiotikus táplálkozás enyhíti a tüneteit és támogatja a gyógyulást.

A makrobiotikus étkezés nagy hangsúlyt fektet a természetes, ökológiai élelmiszerekre. A vegyi anyagokat és a mesterséges összetevőket is teljes mértékben megszünteti. Ez a nem-kémiai szabály kiterjed a személyi higiéniai termékekre, valamint a házban használt egyéb termékekre is.

Az alkalmazott élelmiszer típusok kissé eltérnek a személytől függően. Számos tényező határozza meg, mit eszik, beleértve a következőket:

  • meglévő egészségügyi problémákat
  • nem
  • kor
  • földrajzi elhelyezkedés

Próbálja ki, ha:

  • szívbetegsége van
  • cukorbetegségben szenved
  • fennáll az emlőrák kockázata

Nincs tudományos bizonyíték vagy kutatás arra utal, hogy a makrobiotikus étkezés gyógyíthatja a betegséget. Azonban a makrobiotikus táplálkozás egyes emberek számára egészségügyi előnyökkel járhat kiegészítő terápiaként.

A makrobiotikus táplálkozás nagyrészt vegetáriánus. Jelentősen korlátozza az állati zsírt. Emiatt előnyös lehet a szívbetegségekkel és magas koleszterinszintekkel foglalkozók számára.

A zöldségekre fektetett hangsúly a fitoösztrogénekben magas. Ezek a növényekben előforduló, természetben előforduló kémiai vegyületek. A phytoestrogens segíthet csökkenteni a keringő ösztrogénszintet egyes nőknél. Egy 2001-es tanulmány szerint ez csökkentheti a mellrák kockázatát. Frissített kutatásra van szükség, hogy megerősítsük vagy megtagadjuk ezeket az eredményeket.

A makrobiotikus étkezés bizonyos cukorbetegek számára is előnyös lehet. Ez azért van, mert teljesen megszünteti a cukros ételeket és a szódát az étrendből. Ez a táplálék nagy hangsúlyt fektet a magas szénhidráttartalmú gabonákra. Bár a teljes gabonának kevesebb hatása van a vércukorra, mint a feldolgozott szénhidrátok, ez nem ajánlatos minden cukorbeteg ember számára. Egy 2014-es tanulmány azonban megerősíti, hogy a makrobiotikus táplálkozás előnyösebb, mint a hagyományos cukorbetegek étrendje.

A makrobiotikus táplálkozás nagymértékben függ az egész, szerves szemek fogyasztásától. Az egész szemek általában az emberek mindennapi táplálékbevitelének körülbelül 50 százalékát teszik ki. Jó példák:

  • bulgur búza
  • hajdina
  • barna rizs
  • quinoa
  • vadrizs

Az egész gabonamagot előnyben részesítjük az egész gabonakészítményekkel és a kenyérrel. Ez azt jelenti, hogy ezek a feldolgozott élelmiszerek kis mennyiségekben megengedettek.

A helyben termesztett és szezonális zöldségféléknek napi táplálékbevitelük körülbelül egyharmadát kell felvenniük. A zöldségek, amelyeket naponta lehet enni:

  • kelkáposzta
  • karfiol
  • brokkoli
  • tök
  • bok choy
  • hagyma
  • retek
  • sárgarépa
  • petrezselyem
  • zöld káposzta

A napi táplálékbevitel többi része lehet:

  • savanyúság
  • bab
  • szója termékek, például a miso
  • tengeri zöldségek, mint a hínár
  • növényi olaj
  • természetes fűszerek, mint például a természetesen feldolgozott tengeri só

Élelmiszer-előkészítési technikákat, beleértve a gőzölést vagy a pácoltságot, ajánlott.

A következő összetevőkből készült leves napi vágott is lehet:

  • zöldségek
  • lencse
  • hínár
  • tengeri só
  • szója termékek, például tofu és miso

Egyes ételeket alkalmanként, vagy hetente néhányszor is meg lehet venni. Ezek tartalmazzák:

  • organikus gyümölcsök és bogyók
  • magok
  • dió
  • uborka
  • zeller
  • saláta

A következő organikus élelmiszereket nagyon ritkán kell fogyasztani, vagy havonta csak néhány alkalommal:

Az eliminálandó élelmiszerek a következők:

  • bizonyos zöldségek, például burgonya, paprika és paradicsom
  • koffeinmentes italok
  • alkoholos italok
  • mint például a fehér kenyér és a tárolt sütemények és cookie-k
  • bármely mesterséges összetevővel ellátott élelmiszer
  • szódák, mind étrend, mind rendszeres
  • cukrot és cukrot vagy kukoricaszirupot tartalmazó termékek
  • melasz
  • vanília
  • sertéshús
  • trópusi gyümölcsök, például ananász és mangó
  • forró, fűszeres étel
  • fűszerezés, például fokhagyma és oregán

Élesnek kell lenni egy koncentrált, átgondolt és lassan, zavaró hatások nélkül, például a televízióban. Csak éhséget kell fogyasztania az éhezés kielégítése érdekében, és sokszor fel kell rágnia, amíg csaknem cseppfolyósított. Inkább vizet vagy más italokat, például pitypangos gyökér teát, barna rizs teát és gabonakészítõ kávét kell inni, csak azért, hogy megfeleljen a szomjúságnak.

  1. Egyesek úgy találják, hogy ez a táplálkozás túl szigorú.
  2. Sok jóváhagyott élelmiszer nagy sót tartalmaz.
  3. Az étrend hiányzik bizonyos tápanyagokban.

Annak ellenére, hogy lehetséges előnyei vannak, a makrobiotikus étkezés nem mindenki számára megfelelő. Ha szereted a fűszeres ételeket, vagy nem tudsz élni anélkül, hogy az első csésze kávé vagy alkalmi margarita, akkor lehet, hogy a makrobiotikus étrend túlságosan korlátozó. Nagyon sóssá vált élelmiszerekben is nagyon nehéz. Ez általában nem ideális azok számára, akik magas vérnyomás vagy vesebetegség.

Néhány ember esetében a makrobiotikus táplálkozás túlságosan csökkenti a testzsírt. Mivel a táplálék alacsony az állati zsírban, a gyümölcsben és a tejtermekben, túl kevés lehet:

  • fehérje
  • Vas
  • magnézium
  • kalcium
  • vitaminok, beleértve a B-12-et is

Azok az emberek, akik szigorúan ragaszkodnak a makrobiotikus táplálkozáshoz, gyakran ráncolják a multivitaminok bevitelét, hogy kiegészítsék a tápanyagok elvesztését.

A makrobiotikumok nem javasoltak az orvosi ellátás vagy a hagyományos terápia helyettesítésére, aki diagnosztikával foglalkozik, például szívbetegség, cukorbetegség vagy rák.

A makrobiotikus táplálkozás megkezdése előtt célszerű orvoshoz vagy dietetikushoz fordulni. Ha úgy dönt, hogy kipróbálja, előfordulhat, hogy változtatni kell a konyhában, beleértve a hűtőszekrényt is.

Az étel elkészítésének és elkészítésének módja, valamint a használt konyhai eszközök típusai fontosak. A mikrohullámú sütőkben történő főzés vagy általában az elektromos áram használata nem ajánlott. A makrobiotikus főzés nyugodt, nyugtató élményt jelent. Általában a következőket használja:

  • természetes, kezeletlen fa
  • rozsdamentes acél
  • zománcozott és kerámia edények, serpenyők és edények

Meg kell szüntetnie a műanyagokat a konyhából, és cserélje őket üvegre vagy rozsdamentes acélra.

Azok számára, akik elkerülhetik a táplálkozási hiányosságokat, a makrobiotikus étkezés egészségügyi előnyökkel járhat. Soha ne használja fel a hagyományos orvosi kezelések helyettesítésére. Az olyan speciális betegségekben szenvedőknek, mint a rák vagy az elhízás, orvosi jóváhagyást kell kapniuk a beindulás előtt. Azok, akiket egyszerűen csak a jobb egészség megőrzése érdekel, szintén előnyösek lehetnek az orvos vagy a dietetikus bevitele előtt.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!